Ο Έτινγκερ ζητεί συγγνώμη για το ρατσιστικό του παραλήρημα

590_e4ade26598e5dd5e8ab18eaa6183fbafΕπισήμως συγγνώμη ζητά με σημερινή δήλωσή του ο επίτροπος ψηφιακής πολιτικής Γκίντερ Έτινγκερ, τα σχόλια του οποίου σε πρόσφατη ομιλία του στο Αμβούργο, κυρίως για την Κίνα και τη Βαλονία, χαρακτηρίστηκαν άκρως προσβλητικά. Σε μία απολογητικού χαρακτήρα επιστολή του ο Γερμανός επίτροπος αναφέρει τα εξής:

«Είχα το χρόνο να προβληματιστώ σχετικά με την ομιλία μου, και μπορώ τώρα να δω ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα δημιούργησαν άσχημα συναισθήματα και μπορεί ακόμη και να πλήγωσαν κάποιους. Δεν είχα τέτοια πρόθεση και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για οποιοδήποτε ανάρμοστο σχόλιο”.

Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης Επίτροπος Έτινγκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματίες στο Αμβούργο εξέφρασε τη λύπη του για το ότι μπορεί να χορηγηθεί σύνταξη στις νοικοκυρές και κατήγγειλε τους γάμους των ομοφυλοφίλων που «σύντομα θα επιβληθούν» στη Γερμανία.

Σήμερα ο Γκ. Έτινγκερ απαντά τα εξής: “Πρόθεσή μου ήταν να αφυπνίσω το γερμανικό κοινό. Αν οι Γερμανοί εστιάσουν την πολιτική τους στη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων κλπ, κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν χάσουμε την παγκόσμια μάχη για την ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας κι όχι να πάρουμε έναν υπνάκο στον καναπέ. Πρέπει να τεθούν οι σωστές προτεραιότητες – με ένα δημοκρατικό και ισορροπημένο τρόπο. Στην ομιλία μου έφερα κάποια παραδείγματα (και για άλλη μια φορά ζητώ συγγνώμη αν τα λόγια μου προκάλεσαν αρνητικά συναισθήματα.)”.

Σχετικά με το σχόλιό του για τη Βαλονία, ότι είναι “μια μικρή περιοχή που κυβερνάται από κομμουνιστές και μπλοκάρει όλη την Ευρώπη”, ο Γκ. Έτινγκερ στη σημερινή του δήλωση αναφέρει τα εξής:

“Επισήμανα την ανάγκη για μια λειτουργική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση – το παράδειγμα της CETA έδειξε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης ως εταίρου στο διεθνές εμπόριο θα χαθεί εύκολα αν δεν δώσουμε περισσότερη προσοχή. Λυπάμαι που κάποια σχόλιά μου παρερμηνεύθηκαν όσον αφορά τη Βαλονία, η οποία δεν είναι μόνο μια ιστορικά σημαντική περιοχή της Ευρώπης, αλλά συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική και πολιτική πολυμορφία της. Προσωπικά προέρχομαι από ένα ομοσπονδιακό κράτος και λαμβάνω πολύ σοβαρά τα επιχειρήματα των περιφερειών».

Όσον αφορά τους Κινέζους, τους οποίους χαρακτήρισε «σχιστομάτηδες» και «ύπουλους», ο Γκ. Έτινγκερ σήμερα απολογείται λέγοντας: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας – η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής”.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι η τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Γκ. Έτινγκερ αφορούσε τα σχόλια του τελευταίου στην ομιλία του στο Αμβούργο. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα μιλήσει και αύριο με το Γερμανό Επίτροπο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα