Ουγγαρία: Διαδήλωση για τη διακοπή της κυκλοφορίας της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Nepszabadsag

nepszabadsag_20161008Χιλιάδες ούγγροι πολίτες διαδήλωσαν απόψε στη Βουδαπέστη διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της κυκλοφορίας της μεγάλης αντιπολιτευτικής εφημερίδας Nepszabadsag καταγγέλλοντας απειλή κατά της ελευθεροτυπίας.
Ο όμιλος Mediaworks ανακοίνωσε χτες ότι διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας εξαιτίας σημαντικών οικονομικών ζημιών.

Ομως οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούν ότι η εφημερίδα έκλεισε διότι τήρησε επικριτική στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και την κυβέρνησή του και κάλεσαν σε συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου.

«Σήμερα μία από τις τελευταίες εφημερίδες της αντιπολίτευσης απλώς σίγησε», αναφέρεται στην καταγγελία τους που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Η αιφνιδιαστική διακοπή της κυκλοφορίας της Nepszabadsag αποτελεί ανησυχητικό προηγούμενο. Στέκομαι αλληλέγγυος με τους Ούγγρους που διαμαρτύρονται σήμερα», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στο τελευταίο της φύλλο σήμερα, η εφημερίδα δημοσίευσε το τελευταίο σειράς άρθρων για έναν υπουργό της κυβέρνησης Ορμπάν που χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να πάει σε γάμο.

Mehrere Menschen vor dem Parlamentsgebäude in Ungarn, eine Frau ruft laut etwas, zwei halten eine Ausgabe der Zeitung Nepszabadsag. (dpa / Zoltan Balogh)

«Συνήθως δεν πηγαίνω σε διαδηλώσεις διότι μου ανεβαίνει η πίεση, αλλά σήμερα αισθάνθηκα ότι όφειλα να έρθω. Είναι ντροπή αυτό που έγινε εδώ», δήλωσε ο Ερζεμπετ Κόβακς, ένας από τους διαδηλωτές. «Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης καταπνίγονται», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Τάμας Βάλντμαν.

Ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν φύλλα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Magyar Idok.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με εξελίξεις στην βιομηχανία τον μέσων ενημέρωσης. «Στην Ουγγαρία η ελευθερία του Τύπου είναι μια χαρά», διαβεβαίωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα