Οργισμένο το Μαξίμου για Siemens- αιχμές για ΝΔ

maximou-kagela-750-1280x744Δυσφορία εκφράζει το Μαξίμου για την επ’ αόριστων αναβολή της δίκης της Siemens. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την εξέλιξη εκδήλωσαν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η υπόθεση να οδηγηθεί στην παραγραφή.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι για την αναβολή θα εντοπιστούν και θα τους αποδοθούν ευθύνες, ενώ στρέφουν τα βέλη τους και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού κάνουν λόγο και για ευθύνες πολιτικών προσώπων του παλιού κατεστημένου. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι “από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, οι συνεχείς «παραλείψεις» έχουν επιτρέψει την διαφυγή βασικών κατηγορούμενων και μαρτύρων στο εξωτερικό και καθυστερούν συνεχώς την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γι αυτό, τόσο σε πολιτικά πρόσωπα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, όσο και σε ανώτατους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Για την κυβέρνηση αυτό είναι ηθική δέσμευση, απέναντι σε έναν λαό, που τόσα χρόνια υποφέρει και πληρώνει τα σπασμένα της διαπλοκής”.

Χαμένοι στη μετάφραση

Υπενθυμίζεται ότι η μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη δίκη για την υπόθεση της Siemens οδήγησε στην επ’ αόριστον αναβολή της.

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με 64 κατηγορούμενους να έχουν παραπεμφθεί. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού, Ζ. Κ. Οσβλαντ.

Η ακυρότητα – με βάση την κρίση των δικαστών -σχετίζεται με το γεγονός πως δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή στη Γερμανική και τη Γαλλική.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.

Το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης κήρυξε άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Έτσι δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση και με τον κίνδυνο της παραγραφής αδικημάτων, όπως είχε τονίσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Τζώνης, είναι πλέον άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα