Ομπάμα-Ολάντ:Eλπίδα για μια φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

 

mparak-ompama-fransoua-olant-arxeiou

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασαν την ελπίδα η σύνοδος του Παρισού για το κλίμα (COP21) να καταλήξει σε μια “φιλόδοξη και βιώσιμη” συμφωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στον Γάλλο πρόεδρο και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν “την προσωπική δέσμευσή τους” για την επίτευξη “μιας φιλόδοξης και βιώσιμης συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή καθώς και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν” προς την κατεύθυνηση αυτή κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου.

Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν επίσης στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί την Κυριακή και την Δευτέρα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Για το κλίμα, εμφανίστηκαν ενωμένοι, αφήνοντας πίσω τους την αντιπαράθεση των δύο χωρών για το κατά πόσο θα είναι δεσμευτική μια ενδεχόμενη παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συμφωνία “θα είναι δεσμευτική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε την Τετάρτη από τη Μάλτα ο πρόεδρος Ολάντ. Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε εκτιμήσει ότι δεδομένου ότι δεν πρόκειται για διεθνή συνθήκη, μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα είναι “νομικά δεσμευτική”.

“Δεν θα υπάρχουν στόχοι νομικά δεσμευτικοί όπως συνέβη” με το πρωτόκολλο του Κιότο, του 1997, που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επικυρώσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα