Ολ.Γεροβασίλη:Η ύφεση αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων

rttuy«Για εμάς το 2016 είναι έτος εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε παράλληλα και συμπληρωματικά ως προς τη συμφωνία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία έκανε λόγο για αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου για την προσέλκυση επενδύσεων, για σύγχρονη κλαδική πολιτική εξωστρεφούς προσανατολισμού, για ενθάρρυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΣΤΗ 3ΗΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕΝΕ

Εκ μέρους της Κυβέρνησης χαιρετίζω τις εργασίες της ετήσιας  διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
Μια διάσκεψη, σημείο αναφοράς, για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από την κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Που φέρνει κοντά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, εξέχοντα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και ακαδημαϊκούς εγνωσμένου κύρους.
Θέλω να σταθώ στην καίρια και εύστοχη επιλογή του κεντρικού τίτλου – «προκλήσεις για την ανάκαμψη», γιατί μετά από 6 χρόνια σκληρής προσαρμογής και βαθιάς ύφεσης το κρίσιμο ερώτημα είναι τι εμποδίζει την ανάκαμψη;
Εμείς αμφισβητήσαμε με συνέπεια, και πριν και αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τη λογική των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας – γνωστά και με την ουδέτερη τεχνοκρατική ορολογία ως προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης.
Και διεκδικήσαμε μια εναλλακτική οικονομική πολιτική με κύριο στόχο την μείωση της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας.
Παρά τους αδιάσπαστους συσχετισμούς που αντιμετωπίσαμε, καταλήξαμε με μια συμφωνία που έμμεσα αναδιαρθρώνει το χρέος μέσω των καλύτερων όρων χρηματοδότησης.

Χαμηλώνει  τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας.
Ανοίγει το δρόμο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης.
Φροντίσαμε ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να μην αμφισβητηθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τώρα υπάρχουν τα στοιχεία και ξέρουμε τι συνέβη το 2015.

Μάλιστα, μόλις χτες, ο κύριος Ντομπρόφσκις επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε το 2015, τόσο δημοσιονομικά όσο και μακροοικονομικά.

Η ύφεση αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων.
Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,3%  και όχι κατά 2,3% όπως εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο.
Επίσης, το 2015 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με 25 εκατομμύρια επισκέπτες και αναμένεται να υποσκελιστεί από νέο φετινό ρεκόρ.
Φτάσαμε στην πρώτη από την έκτη θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά  ταμεία.
Στο τέλος του 2015, δηλαδή στην καταληκτική ημερομηνία για τα διαρθρωτικά κονδύλια της περιόδου 2007-2013, η Ελλάδα πέτυχε ποσοστό απορρόφησης 97%.
Το ψηλότερο ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,2% ενώ το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.
Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια και είναι έτοιμο να διαδραματίσει και πάλι το διαμεσολαβητικό του ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Χαρακτηριστική ένδειξη εμπιστοσύνης είναι η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να προβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αγορές ομολόγων του EFSF που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες και να ενισχύει τη ρευστότητά τους.
Μια απόφαση – προοίμιο της άρσης του waiver και της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Θετικά πρώτα σημάδια έχουμε και στο πρόβλημα της ανεργίας, που παραμένει έντονο.
Σήμερα βρίσκεται το 24,4%, ενώ το 4ο τρίμηνο του 2014 το ποσοστό της ανεργία ήταν 26.1% – δηλαδή μια ενθαρρυντική πτώση 1,7%.
Στοχευμένα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης βρίσκονται σε εξέλιξη και επιδιώκουμε την ανάσχεση της λεγόμενης «διαρροής εγκεφάλων» – brain drain. Χρειαζόμαστε τους νέους μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στη χώρα μας.
Και αυτό θα συμβεί μόνο όταν εδραιωθεί η αισιόδοξη πεποίθηση ότι κάτι έχει αλλάξει οριστικά.
Γι’ αυτό, για εμάς, το 2016 είναι το έτος εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε παράλληλα και συμπληρωματικά ως προς τη συμφωνία.
Σε αυτόν συναρθρώνονται:
·         ο νέος αναπτυξιακός νόμος για την προσέλκυση επενδύσεων,
·         η σύγχρονη κλαδική πολιτική εξωστρεφούς προσανατολισμού,
·         η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας με τη δημιουργία Γ.Γ Ψηφιακής Πολιτικής
·         και οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μεγάλων και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας.
Καταφέραμε ακόμη ν’ αυξήσουμε, για πρωτη φορά την τελευταία 6ετία, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 5,5%, στα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, διευκολύναμε τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με νέα χρηματοδοτικά σχήματα που επεκτείνουν τη ρευστότητα της οικονομίας κατά 1,25 δις ευρώ.
Αξιοποιούμε το πρόγραμμα Γιούνκερ για τη δημιουργία σημαντικών επενδύσεων που θ’ αμβλύνουν το αναπτυξιακό χάσμα που επέφερε η αποεπένδυση των προηγούμενων ετών.
Εν ολίγοις, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνουμε για την ελληνική οικονομία, η έμφαση είναι στο αναπτυξιακό σκέλος κι όχι τα περιοριστικά μέτρα. Μόνο έτσι θα επανακάμψουμε αυτοδύναμοι στις αγορές.
Ωστόσο, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης παρακωλύει την άμεση εφαρμογή του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.
Παρότι παρουσιάσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης, δημοσιονομικά έγκυρες και κοινωνικά ισορροπημένες, οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί μεταξύ των θεσμών καθυστερούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πρόθεση μας είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία του Αυγούστου. Αλλά ως εκεί.
Δεν θα γίνουμε ο άβουλος τρίτος παίκτης στην πλάτη του οποίου θα γεφυρώσουν με πρόσθετα φορολογικά μέτρα τις διαφωνίες τους οι δανειστές.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει αποφασιστικά σε ανοδική  πορεία.
Όλοι οι οικονομικοί δείκτες μαρτυρούν την ενεργητική αναμονή των ελλήνων  και ξένων επενδυτών να στηρίξουν την ελληνική προσπάθεια.
Και έφτασε επιτέλους ο καιρός να επιβραβευθούν οι έλληνες επιχειρηματίες που άντεξαν και στήριξαν την οικονομία μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Πηγή:stokokkino.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα