Στις 24 Μαΐου οι τελικές αποφάσεις

jhgjhbΟλοκληρώθηκε το Eurogroup και όπως αναμενόταν δεν υπήρξε επίσημη απόφαση,με την 24η Μαΐου να αποτελεί,πλέον,την ημερομηνία όπου πρόκειται να παρθούν οι τελικές και επίσημες  αποφάσεις.

Όλες οι πλευρές φάνηκε να συμφωνούν ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι για πρώτη φορά τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων το ελληνικό χρέος και η ανάγκη να βρεθεί λύση για αυτό.

Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό φαίνεται ότι συμφωνήθηκε έναντι της ψήφισης των προληπτικών μέτρων στη Βουλή,ενώ όπως δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος «ο Μηχανισμός θα γίνεται σε ετήσια βάση τον Μάη με τα αποτελέσματα της Eurostat που βγαίνουν τον Απρίλη. Άρα τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με το πλεόνασμα. Το 2016 ο στόχος είναι στο 3,5% και πιστεύω ότι θα φτάσει πάνω από τον στόχο. Εάν λοιπόν είναι για μικρή διαφορά της τάξης του 0,5% θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγεί σε μείωση δαπανών. Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε ευαίσθητα τμήματα του προϋπολογισμού όπως η Άμυνα ή Κοινωνική Πρόνοια»

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά το Eurogroup δήλωσε ότι τρία θέματα συζητήθηκαν: Oι μεταρρυθμίσεις, ο προληπτικός μηχανισμός και το χρέος, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση.

“Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή περιλαμβάνει τα NPLs, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες”σημείωσε.

“Ο προληπτικός μηχανισμός θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιηθεί με αντικειμενικό τρόπο αν αυτό απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό”τόνισε.

Σημείωσε ότι θα αφορά και σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων καθώς και δράσης που δεν θα αποκαλυφθούν. Σε αργότερο στάδιο αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από διαρθρωτικά μέτρα.

“Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε την τελική πρόταση της Ελλάδας και να τη συζητήσουμε ώστε να υπάρξει η επιλογή διαρθρωτικών μέτρων και μέτρων από την πλευρά των εσόδων”είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι ενημερώθηκε πως το το Δ.Σ. θα καθοριστεί τον Ιούνιο και το Ταμείο θα λειτουργήσει το Σεπτέμβρη.

“Κάναμε μια πρώτη συζήτηση. Κάθε μέτρο θα εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπήρξαν αποφάσεις θα το συζητήσουμε αργότερα”δήλωσε.

“Μιλήσαμε επί της αρχής: γιατί το κάνουμε και για την προσπάθεια να εξασφαλίσει η χώρα εκ νέου πρόσβαση στις αγορές”υπογράμμισε.

“Τις επόμενες εβδομάδες το EWG θα δημιουργήσει ένα benchmark στο οποίο οι πληρωμές της χώρας θα πρέπει να είναι σε βιώσιμο μονοπάτι. Αυτό θα σχετίζεται με τις ετήσιες πληρωμές.Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιώσουμε την πληρωμή χρέους και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο. Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους όμως οι μεγαλύτερες πληρωμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα.Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος”τόνισε χαρακτηριστικά.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις xαιρετίζει το πακέτο μέτρων,ενώ βλέπει την οριστικοποίηση της συμφωνίας,  μέσα στις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού. Για το χρέος, τόνισε πως θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Το EWG θα καταθέσει αναφορά στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι επιτεύχθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για συμφωνία με Ελλάδα μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup. «Υπήρξε μια συμφωνία σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα. Μόλις έχουμε θεσμοθετημένα τα επιπλέον προληπτικά μέτρα θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης.

Θα εργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι στις 24 Μαΐου», υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος. Όπως ανέφερε, «ο μηχανισμός έρχεται να καλύψει τις διαφορές που υπάρχουν για το πλεόνασμα. Έγινε μια πρώτη συζήτηση περί του χρέους, υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση πως θέλουν να αποτελέσει η ελάφρυνση του χρέους μέρος της συμφωνίας.  Αρχίσουμε να μιλάμε για καλύτερη διαχείριση του χρέους. Με αυτά ως δεδομένα, η Ελλάδα θα μπορέσει να αρχίσει να βγαίνει από την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να μπορέσει να μπει στη γενικότερη εικόνα. Υπάρχει η εικόνα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει η εικόνα πως η χώρα γυρνάει σελίδα».

Υπήρξε μία συμφωνία αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων αποτελεί βάση για συζήτηση. Όπως είπε, το χρέος θα αποτελέσει κομμάτι της συμφωνίας.

Μιλώντας για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης» και συμπλήρωσε ότι έγιναν βελτιώσεις επί της πρότασης αυτής. Τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση. Παράλληλα, εξήγησε ότι μόλις θεσμοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ έκανε λόγο για πακέτο μέτρων «που έρχεται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση».

«Ο Μηχανισμός θα γίνεται σε ετήσια βάση τον Μάη με τα αποτελέσματα της Eurostat που βγαίνουν τον Απρίλη. Άρα τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με το πλεόνασμα. Το 2016 ο στόχος είναι στο 3,5% και πιστεύω ότι θα φτάσει πάνω από τον στόχο. Εάν λοιπόν είναι για μικρή διαφορά της τάξης του 0,5% θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγεί σε μείωση δαπανών. Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε ευαίσθητα τμήματα του προϋπολογισμού όπως η Άμυνα ή Κοινωνική Πρόνοια», τόνισε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup

“Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM , μετά την έγκριση των προαπαιτούμενων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

-μια πρώτη δέσμη δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο.

-ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα λαμβάνονται με ένα προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα σχετικά με το χρέος:

– διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές

– εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους

– παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και

-ευελιξία για να διευκολυνθούν αβέβαιες εξελίξεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια στο μέλλον.

Η Ευρωομάδα συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένας δείκτης αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον οποίο – με βάση το κεντρικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA)- οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε μια βιώσιμη πορεία.

Η Ευρωομάδα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μια δέσμη μέτρων για το χρέος μπορεί να εφαρμόζεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δείκτης για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο οποίος υπόκειται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι εναρμονισμένα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του ΕΤΧΣ. Το Eurogroup θα εξετάσει:

-Βραχυπρόθεσμα: δυνατότητες να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος

-Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από Euroworking Group να διερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος του ESM με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM καθώς επίσης και μέτρα, όπως τη χρήση των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANF.

Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία.

Τo Eurogroup δίνει εντολή στο Euroworking Group να εργαστεί περαιτέρω στα τεχνικά στοιχεία του πακέτου μέτρων για το χρέος και να εισηγηθεί στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαίου.

Μαζί με την συμφωνία και εφαρμογή του πακέτου πολιτικής αυτής, η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο  (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο  πλαίσιο αυτό το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας προαπαιτούμενων καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη και με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.

Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα