Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για πρόσφυγες και ενταξιακό-Ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τις αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με θέμα την προσφυγική κρίση.eu-Turkey

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως σημείωσαν, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διάσκεψης Ευρώπης και Τουρκίας στην οποία το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο ο κύριος Νταβούτογλου τόνισε: «αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη τιμή της πρόσκλησης. Για εμάς είναι μία ιστορική στιγμή καθώς μετά από 11 χρόνια Τούρκος ηγέτης βρίσκεται στην ΕΕ».

Δύο είναι τα βασικά θέματα τα οποία τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι της συζήτησης, αρχικά η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και εν δευτέροις το μεταναστευτικό και η κρίση στη Συρία. Συμφωνήσαμε σε συζητήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με την Ευρώπη για διάφορα θέματα, όπως αυτό της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και ενεργειακά. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα είναι θετικό βήμα σταθερότητας μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κύριος Νταβούτογλου σημείωσε: «πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού για να επιλυθεί η κρίση. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ευρώπη έχουν προκαλέσει αυτή την κρίση αλλά σήμερα πρέπει να δράσουμε συλλογικά ώστε να βοηθηθούν άμεσα εκατομμύρια άνθρωποι. Ενδεικτικά αναφέρω πως σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 2,8 εκατ. άνθρωποι από τη Συρία και περισσότεροι από 300.000 από το Ιρακ για τους οποίους έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προσφέρει η Ευρώπη δεν πηγαίνουν στην Τουρκία αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους που υποφέρουν».

 

 

Ο Τσίπρας στον Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου. «Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αρχικά προσερχόμενοι στο κτίριο όπου διεξάγονται οι συζητήσεις τοποθετήθηκαν στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Τουσκ: Ας μην είμαστε αφελείς, η Τουρκία δεν είναι το μόνο κλειδί για λύση του προσφυγικού

Με μια αινιγματική δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ξεκίνησαν οι αφίξεις των ηγετών για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αφού μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες με τους οποίους η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί, κάνοντας μεταξύ άλλων μια αναφορά στις σύγχρονες γεωστρατηγικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κατάληξη της δήλωσής του, πως «Το Σέγκεν θα είναι παρελθόν εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται όπως πρέπει»

Γιούνκερ: «2,5 δισ. στην Τουρκία»

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τουρκία θα αναλάβει να κρατήσει μετανάστες στο έδαφός της και για αυτό θα λάβει χρήματα, αναφερόμενος αρχικά σε 2,5 δισ. και μετά σε 3 δισ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους δεν είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα.

Μέρκελ: Ηρθαμε για να υιοθετήσουμε σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ε.Ε. και υπερθεμάτισε στην ανάγκη τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τύχουν της απαραίτητης φύλαξης.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει διμερείς συναντήσεις, παρά μόνο θα μετάσχει στη συνάντηση των 7 κρατών που μετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα