Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup-Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρέος

eurogroup-welcomes-progress-says-more-effort-needed-w_hrΟλοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup, στην ατζέντα της οποίας υπήρξε και το ελληνικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα η πρόοδος της Ελλάδας για την β’ αξιολόγηση, αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.

O κ. Ντάισελμπλουμ πριν από τη συνεδρίαση είχε δηλώσει:
«Σίγουρα δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα. Το τι χρειάζεται για το χρέος συναρτάται από πολλές παραμέτρους: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δεσμεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχουμε σήμερα ορατότητα για όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση θα την συνεχίσουμε στις 5 Δεκεμβρίου»

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, ο Πολ Τόμσεν έχει διαβεβαιώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.

Βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο.

«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη του Νοεμβρίου. «Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων» σημείωσε.
Ρέγκλινγκ: Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις το Δεκέμβριο

Για την πρόοδο που έγινε μίλησε και ο Κλάους Ρέγκλινκ αναφερόμενος στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Συνολικά 31,7 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα και συνολικά 173 δισ. ευρώ.
Ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τόνισε ότι ο ESM ανέλαβε να τα εξετάσει και αφορούν την εξομάλυνση των λήξεων και κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων.
Eurogroup: Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση –
«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση το Δεκέμβριο, είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό τώρα».
Αναφέρθηκε στις επιλογές και τους γρίφους του σχεδίου, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση των λήξεων που μπορεί να αυξάνει βραχυπρόθεσμα το κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα το μειώνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα