Ολάντ:Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία

1710616«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος», είπε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι «παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί με την Τουρκία».

Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και «τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει» από τις συνομιλίες αυτές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται «κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς» οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, «αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών». Ο κ. Ολάντ επανέλαβε τη σημασία της τήρησης της εκεχειρίας στη Συρία και την ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.

Αναφερόμενος στη Λιβύη, είπε ότι είναι «μια άλλη κατάσταση που μας ανησυχεί». Προειδοποίησε τέλος ότι αν «το χάος συνεχιστεί» υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών που θα περνούν από τη Μάλτα και την Ιταλία σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα