Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εκβιάζουν με το Plan B

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, έδωσαν το περίγραμμα των θέσεών τους, το οποίο τείνει προς το Plan B,όπως οι ίδιοι ανέφεραν.

Νωρίτερα,μάλιστα, το Euro Working Group έκανε αρνητική εισήγηση για ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Resizer

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων:

Yπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

«Κανείς από τους συναδέλφους μου δεν βλέπει πλέον την πιθανότητα συμφωνίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup των Βρυξελλών.

«Τι σημαίνει Plan B; Δεν υπάρχει πια βάση για συζητήσεις» απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.  «Θέλαμε να συζητήσουμε παράταση, αλλά ο Τσίπρας τελείωσε τη συζήτηση. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις».

Eπικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ:

«Εξεπλάγην αρνητικά για την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα ήταν μία λυπηρή απόφαση για την Ελλάδα γιατί έκλεισε την πόρτα στη διαπραγμάτευση. Πόρτα που στο μυαλό μου ήταν πάντα ανοιχτή. Η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση των θεσμών. Τώρα θα συναντηθούμε με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, και θα συζητήσουμε τις πιθανές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος:

«Προσεγγίζουμε το σημείο που το Plan B για την Ελλάδα γίνεται Plan A»

«Ο σκοπός ήταν να συνεχίσουμε το διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα έκανε πιο δύσκολο σε όλους μας» σημείωσε.

«Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε σε παράταση» σημείωσε, αν και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η τελευταία πρόταση που είχαν καταθέσει οι δανειστές ανακαλείται.

«Η κατάσταση (με το δημοψήφισμα) γίνεται πιο πολύπλοκο. Είναι δύσκολο να συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις υπό τέτοιες περιστάσεις» σημείωσε ο ισπανός υπουργός.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τι περιμένει από τον κ. Βαρουφάκη, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε δηκτικά «περιμένουμε διάλεξη».

Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ:

«Πολύ δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «κλείνουμε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα:

«Η παράταση του προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα είναι πολιτική απόφαση. Θα συζητήσουμε και θα πάρουμε μια συλλογική απόφαση. Όλοι περιμέναμε τη συνάντηση σήμερα για να ψήφιζε τη συμφωνία την Κυριακή η Ελληνική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα είναι μία νόμιμη απόφαση. Ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός».

Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βαν Όβερτβελτ:

«Το βρίσκω λίγο παράξενο να ρωτάς τους πολίτες τι σκέφτονται σχετικά με ένα θέμα και στη συνέχεια να λες ότι είσαι αντίθετος με αυτό» ανέφερε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε:

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Με βάση αυτό, εμείς θα αναλάβουμε δράσεις. Στις 30 Ιουνίου είναι το τέλος του προγράμματος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί το πρόγραμμα μετά τις 30 Ιουνίου, μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, απάντησε: «Δεν νομίζω».

Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Έρικ Βίμπες:

“Η διορία, είναι διορία. Δεν βλέπω τον λόγο για παράταση του προγράμματος. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η προθεσμία ήταν γνωστή εδώ και μήνες”.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα