Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου(Βίντεο)

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της πόλης Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν – Το παρακλάδι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, η οργάνωση Τζαμάατ-ουρ-Άχραρ, ανέλαβε την ευθύνη

Το παρακλάδι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, η οργάνωση Τζαμάατ-ουρ-Άχραρ, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κατά την οποία τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους — σύμφωνα με άλλες πηγές, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 70. “Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν και η Συνέλευση των Ελεύθερων [Τζαμάατ-ουρ-Άχραρ] αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις. Θα δώσουμε σύντομα στη δημοσιότητα ένα βίντεο”, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος των Πακιστανών Ταλιμπάν.

First responders and volunteers transport the injured and dead away from the scene of a bomb blast outside a hospital in Quetta, Pakistan August 8, 2016. © Naseer AhmedΠρόκειται για την ίδια ισλαμιστική οργάνωση που εξαπέλυσε την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών, τον Μάρτιο, βομβιστική επίθεση στη Λαχόρη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σε ένα πάρκο γεμάτο κόσμο. Οι νεκροί από την επίθεση στο νοσοκομείο ανέρχονται σε 93, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Υγείας του Μπαλουτσιστάν. Το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενα άλλους πακιστανούς αξιωματούχους, κάνουν λόγο από την πλευρά τους για τουλάχιστον 70 νεκρούς.

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ARY News, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 25 δικηγόροι και δύο δημοσιογράφοι, ενώ μεγάλος αριθμός δικηγόρων και ορισμένοι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των 50 και πλέον τραυματιών που έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία στην Κουέτα, πρωτεύουσας της νοτιοδυτικής επαρχίας Μπαλουτσιστάν.

Ο Ρεχμάρ Μπάλοχ, υπουργός Υγείας του Μπαλουτσιστάν, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας που άφησε 93 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της ίδιας επαρχίας, Σαρφαράχ Μπούγκτι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, είχε αναφέρει από την πλευρά του νωρίτερα ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50.

Ο Μπάλοχ είπε πως όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή νοσηλεία στους τραυματίες.

Μονάδα εξουδετέρωσης βομβών ανέφερε πως την έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος είχε περασμένη στη μέση του μια ζώνη με εκρηκτικά βάρους οκτώ έως δέκα κιλών.

Η μονάδα ανέφερε ότι βρήκε μέλη του βομβιστή τα οποία θα μεταφερθούν σε εργαστήριο για να εξεταστούν ώστε να ταυτοποιηθεί.

Ο Σαναουαλάχ Ζέχρι, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Μπαλουτσιστάν, δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε καθώς πολλοί δικηγόροι και δημοσιογράφοι συγκεντρώνονταν στο Πολιτικό Νοσοκομείο της Κουέτα για να παραλάβουν τη σορό του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Μπαλουτσιστάν ο οποίος είχε σκοτωθεί σε ξεχωριστή επίθεση. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο Μπιλάλ Κασί, σκοτώθηκε όταν άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Μάνο Τζαν της Κουέτα.

Pakistani security officials and lawyers gather around the bodies of victims killed in a bomb explosion at a government hospital premises in Quetta on August 8, 2016. © Banaras Khan

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύθηκε να ξεριζώσει τους μαχητές από τη χώρα. Ο αρχηγός του στρατού Ραχίλ Σαρίφ έφθασε στην Κουέτα για να πληροφορηθεί για την υγεία των τραυματιών. Η κυβέρνηση του Μπαλουτσιστάν ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στη διάρκεια του οποίου η σημαία της χώρας θα κυματίζει μεσίστια. Η έκρηξη προκάλεσε την αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι δικηγόροι στο Μπαλουτσιστάν και το Καράτσι (νότια) απείχαν από τις δίκες. Ο δικηγορικός σύλλογος του Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση και κήρυξε τριήμερο πένθος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα