Οι τέσσερις όροι Κάμερον για παραμονή στην ΕΕ

cameroneuνα αποκαλύψει σήμερα τις θέσεις του σχετικά με τους όρους παραμονής της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι,σύμφωνα με το Bloomberg  ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εστιάσει σε τέσσερις τομείς:

-προστασία των δικαιωμάτων των χωρών εκτός ευρωζώνης

– αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας εντός ΕΕ

-εκχώρηση περισσοτέρων εξουσιών στα εθνικά κοινοβούλια

-περιορισμός των δικαιωμάτων της πρόνοιας για μη Βρετανούς πολίτες

«Θα υπάρξουν αυτοί που θα πουν –εδώ και αλλού στην ΕΕ- ότι αναλαμβάνουμε μια Επικίνδυνη Αποστολή», θα αναφέρει σε ομιλία του στο Λονδίνο ο κ. Κάμερον, εν όψει της δημοσιοποίησης της επιστολής του. «Δεν αρνούμαι πως η διεκδίκηση αλλαγών θα απαιτήσει τη σύμφωνη γνώμη άλλων 27 δημοκρατιών, που όλες έχουν τις δικές τους ανησυχίες, είναι μια μεγάλη αποστολή. Είναι όμως αδύνατη; Δεν το πιστεύω αυτό ούτε λεπτό».

Ο κ. Κάμερον είναι απίθανο να ζητήσει για κάτι που δεν νομίζει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας. Η αποτυχία να το πράξει θα χρησιμοποιούνταν ως επιχείρημα κατά του Κάμερον από αυτούς που θέλουν η Βρετανία να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο επερχόμενο δημοψήφισμα, σχολιάζει το Bloomberg.

Στην ομιλία του ο Κάμερον θα αναφερθεί στην προεκλογική πλατφόρμα του Συντηρητικού Κόμματός του, που υποσχέθηκε να σταματήσει τους ευρωπαίους μετανάστες από το να διεκδικήσουν προνοιακές πληρωμές μέχρις ότου έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια διαβίωσης και εργασίας στη Βρετανία. Αυτό, όπως ανέφερε το κόμμα, θα οδηγήσει σε μειωμένη μετανάστευση. Αυτοί που θέλουν να φύγουν από την ΕΕ λένε πως οι κανόνες ελεύθερης διακίνησης της Ευρώπης σημαίνουν πως η αποχώρηση είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ελεγχθεί σωστά ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στη Βρετανία.

Οι απαιτήσεις του Κάμερον θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες. Αν και τη προθεσμία που έθεσε ο ίδιος ο Κάμερον για το δημοψήφισμα είναι το 2017, ωστόσο αξιωματούχοι στοχεύουν σε συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα το δημοψήφισμα να γίνει του χρόνου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον Τουσκ θα παρουσιαστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο ως γραπτή υπουργική ανακοίνωση. Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων David Lidington στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.
Στόχος του Κάμερον είναι να διατηρήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας τόσες υποχωρήσεις ώστε να ικανοποιήσει αυτούς που δεν είναι και τόσο ένθερμοι υποστηρικτές της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα