Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Pedestrians walk past the International Monetary Fund headquarters' complex in Washington Sunday, May 2, 2010. A senior International Monetary Fund official says the IMF's executive board is meeting in Washington to consider how much aid to grant Athens under a massive rescue loan package. (AP Photo/Cliff Owen)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Έκθεση Βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας,όπου προτείνει μεγάλη περίοδο χάριτος και πλαφόν στο επιτόκιο.Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η έκθεση  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα λέει,μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους,αυτό θα εκτιναχθεί στο 293,8% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα,προτείνεται παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Στην ίδια έκθεση προτείνεται η επέκταση της περίοδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.Για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια.

Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.   Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων του το xρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.   Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση. Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα