Οι επόμενες 40 μέρες των φορολογικών αλλαγών

foroΤις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας,ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να διασφαλίσει την ομαλή είσπραξη παλαιών και νέων φόρων.

Έως το τέλος της εβδομάδας θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα θα σταλούν από την εφορία και τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, καθώς και τα ειδοποιητήρια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβιώσεως για όσους κατέχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών.

Έως τις 31 Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για την φορολογία εισοδήματος και να ενσωματώσει την εισφορά αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.

Ακόμη, θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)·

Άλλωστε έως τις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει με την επιβολή ΦΠΑ 23% στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και με την άρση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, αλλά και να καταστεί αυστηρότερος ο ορισμός των αγροτών.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα υπουργού Οικονομικών τότε θα είναι εκείνος που θα κληθεί να λάβει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.

Τέλος, τον Οκτώβριο θα πρέπει να καταρτισθεί το χρονοδιάγραμμα σταδιακής κατάργησης της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο σχετικώς με το πώς θα δρομολογηθεί η αύξηση κατά 4% του φόρου χωρητικότητας που καταβάλλουν ετησίως ανά πλοίο οι εφοπλιστικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα