Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέττας

tsiprΣτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. στη Βαλέτα της Μάλτας,θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει κατανοητό στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο,ενώ παράλληλα πρόκειται να επαναλάβει πως βασική αιτία για τη δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στις θέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες  αναφέρουν ότι  είναι αναγκαία η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα,ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι  το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων αφορά  την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Η κεντρική πολιτική κατεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, θέτει την Ελλάδα σε κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία.Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός καθιστά ως προτεραιότητα την Τουρκία στις συζητήσεις για την επίλυση του προσφυγικού, με την  σημερινή διήμερη Σύνοδο να  συμπίπτει και με την επικείμενη επίσκεψη του στην Άγκυρα στις 17-18 Νοεμβρίου.

Τώρα,στην ατζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου την Πέμπτη, θα περιλαμβάνει συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα