Συνεχίζονται οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

kyprosΣυνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι επαφές του  Αλέξη Τσίπρα κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Κασουλίδης.

Οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στη κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο άνδρεςηγέτες συζήτησαν και τις εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και τις προοπτικές υλοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο.

Αμέσως μετά  συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας  θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL.

Ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνάντησης Κορυφής  θα συμμετάσχει στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη,ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ και αργότερα θα έχει  συνάντηση με την ομογένεια.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργό και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

Νωρίτερα,σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα
τόνισε τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.alvania

Ο πρωθυπουργός παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα εχθές:

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.kina

Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Προκειμένου να προωθηθεί  η συνεργασία τους τομείς αυτούς, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.brasil

Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.  Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Σημαντικές επαφές με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία είχε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.kouva

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα