Στις Βρυξέλλες ο Αλ.Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.-Με ποιούς συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός(Συνεχής ενημέρωση)

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από τη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση,παράλληλα συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς επίσης και με τον Κάμερον.Σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Μέρκελ και Ολάντ

12376402_1113801801971434_4275403925214496416_nΤι συζήτησαν Τσίπρας-Νταβούτογλου:

Με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, ξεκίνησε το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στη βελγικη πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Την ανάγκη να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο των οχτώ χωρών της Ε.Ε. που εμπλέκονται ευθέως στο προσφυγικό με την Τουρκία. Παράλληλα οι δύο άνδρες συμφώνησαν νέα συνάντηση σε ελληνικό έδαφος είτε στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό θέμα των συζητήσεων στη Σύνοδο των οχτώ χωρών θα είναι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, υπό τον όρο της αποτελεσματικής κινητοποίησής της για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.


 

tsipras indicatorΔηλώσεις Τσίπρα πριν την έναρξη του Συμβουλίου:

O Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της μίνι Συνόδου,δήλωσε

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση. Ήδη συναντήθηκα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο»

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των κέντρων υποδοχής και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρώτη μας και κύρια υποχρέωση είναι να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους. Σήμερα έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά και για το Brexit. Δεν είναι καιρός για εξόδους, αλλά για  να είμαστε όλοι ενωμένοι μαζί.» κατέληξε, ο Πρωθυπουργός.


 

Δηλώσεις Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ:

«Η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα»

«Για αυτό το λόγο πρέπει να εξετάσουμε αυτήν αμφιλεγόμενη πρόταση, αυτήν την αμφιλεγόμενη ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή μπορεί να εισέρχεται στα εδάφη των κυρίαρχων κρατών».

«Ωστόσο η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ευάλωτη, όταν τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν επιτυχώς τα σύνορά τους. Αν απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν, τότε θα πρέπει να βρούμε μία καινούργια πρόταση, η οποία φοβάμαι ότι θα είναι εξίσου επώδυνη» υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.


 

«Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ολάντ δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία», δήλωσε ο Ολάντ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».


 

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο:

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη «μίνι Σύνοδο» των 10+1 χωρών (Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Τουρκία), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ως προς το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης. Επεσήμανε δε, ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων (visa) της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ειδικά:

  • Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.
  • Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί.

Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διυπουργικής ομάδας εργασίας.


 

keimenoΤο κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε.:

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. ομολογείται ουσιαστικά ότι «είναι ανεπαρκής» η εφαρμογή των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων και πρέπει να επιταχυνθεί, ενώ περιλαμβάνει άλλη μία λίστα (ή μάλλον, επαναλαμβάνεται πάνω-κάτω η ίδια λίστα που υπήρχε και στις προηγούμενες συνόδους) με επιθυμητές ενέργειες και με προτροπές προς τις χώρες-μέλη, τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν επειγόντως, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υποχρεωτικός χαρακτήρας.

Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο, προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Σένγκεν, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί και πάλι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι ελλείψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα hotspots, τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και τις απελάσεις. Στο πλαίσιο αυτό -αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο συμπερασμάτων- οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χώρες μέλη πρέπει επειγόντως να προβούν σε ενέργειες όπως:

  • να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, διασφαλίζοντας συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας και εμποδίζοντας τη διακίνηση πλαστών εγγράφων
  • να προχωρήσει η γρήγορη συμφωνία ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να λειτουργήσουν κι άλλα hotspots
  • να διασφαλιστεί η συστηματική και ολοκληρωμένη ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλά και λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η άρνηση καταγραφής
  • να εφαρμοστούν οι αποφάσεις μετεγκατάσταση
  • να εφαρμοστούν κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η πραγματική επιστροφή ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε.
  • να συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μετεγκατάστασης.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι το συμβούλιο κορυφής «θα πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Κομισιόν για την ίδρυση ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων και ακτοφυλακής, για το εθελοντικό πρόγραμμα ανθρωπιστικής υποδοχής και τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις απελάσεις» – συζήτηση που μετατίθεται για τη νέα χρονιά, όταν την προεδρία θα αναλάβει η Ολλανδία.

Στο μεταξύ, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύοντες κανόνες.


 

tsipras-cameronΤι Είπαν Τσίπρας-Κάμερον για το Brexit:

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν έτοιμοι να “αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση” με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την “πρόοδο” που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, αλλά και τη βούλησή τους να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο τέλος του δείπνου εργασίας των ευρωπαίων ηγετών.

Μετά τις συζητήσεις αυτές, ο Τουσκ δήλωσε “πολύ πιο αισιόδοξος” για το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον να διενεργήσει μέχρι τα τέλη του 2017 για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν αργά χθες να “συνεργαστούν στενά για την εξεύρεση αμοιβαίων ικανοποιητικών λύσεων” κατά τη διάρκεια “της συνεδρίασης του Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2016”.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε επίσης ότι η χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε πρόοδο. “Νομίζω ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά είναι αλήθεια ότι θα είναι μια πολύ σκληρή δουλειά”, παραδέχθηκε.

Τα αιτήματα του βρετανού ηγέτη ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που άρχισε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο Τουσκ, ο διοργανωτής του συμβουλίου, είχε προειδοποίησε ότι ορισμένα βρετανικά αιτήματα δεν είναι εφικτά.

Συγκεκριμένα, το πιο αμφιλεγόμενο αίτημα του Κάμερον, σχετικά με τη μετανάστευση ευρωπαίων πολιτών, κυρίως από ανατολικές χώρες. Το Λονδίνο θα ήθελε να μπορούσε να τους στερήσει κοινωνικές παροχές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών τους στη Βρετανία.

“Αυτό που μου φαίνεται το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να ακουμπήσουμε τη Συνθήκη, ή το θέμα αυτό να αγγίξει τη Συνθήκη, γιατί θέτει εν αμφιβόλω την ελεύθερη κυκλοφορία”, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. “Αυτός είναι ο λόγος που προτάθηκε στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει μια εκτεταμένη εργασία γι αυτό που θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο των Συνθηκών, ή τι θα μπορούσε να γίνει αργότερα, αν θα έπρεπε να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ άνοιξε επίσης μια πόρτα σε μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών μακροπρόθεσμα. “Αν χρειαζόμαστε αλλαγές στις Συνθήκες, και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο, τότε όλοι συμφωνούμε ότι αυτές δεν πρέπει να γίνουν τώρα, αλλά “μπορούν να γίνουν” αργότερα, δήλωσε.

Εκτός από το αίτημά του για τις κοινωνικές παροχές των ευρωπαίων μεταναστών, ο Κάμερον ζητεί επίσης μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν την ευρωζώνη, στην οποία δεν ανήκει η χώρα του, καθώς και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και της κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτά τα άλλα σημεία απαιτούν επίσης δουλειά. “Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω για την ψευδαίσθηση αυτή να πιστεύεται ότι υπάρχουν τρία εύκολα θέματα και ένα δύσκολο. Υπάρχουν τέσσερα δύσκολα ζητήματα και το καθένα από αυτά κρύβει άλλα θέματα στα οποία πρέπει επίσης να επανέλθουμε μέχρι τον Φεβρουάριο”.


merkel

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ:

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:30 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν το προσφυγικό με έμφαση στα hot spot, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, αλλά και τον τρόπο επέμβασης της FRONTEX.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:

  • Η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
  • Ως προς το θέμα της Frontex έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι  από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.
  • Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.
  • Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα