Οι δηλώσεις Τσίπρα- Κόστα

29990C0169B376CD7290E75D19E75203

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιολόγησης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Όπως είπε, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια» υπογράμμισε.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ, καθώς ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και «συμβουλάτορες».

Μάλιστα επισήμανε ότι οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας γενικότερα ανέφερε ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Όπως είπε, αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοβοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν χρέος να συνεργαστούν, να ορθώσουν ένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των δυνάμεων αυτών να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμματων λιρτότητας και με την προσφυγική κρίση.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σχολίασε ότι η αναδόμηση της Ευρώπης δεν θα γίνει με πολιτικές λιτότητας και υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει σταθερότητα στην Ευρωζώνη αν δεν μειωθούν οι ασυμμετρίες και δεν δοθεί ώθηση στην σύγκλιση. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό στέλνοντας το μήνυμα ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα, φτάνει στην Ευρώπη.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε προγράμματα ανάπτυξης καθώς οι πολιτικές λιτότητες δεν δίνουν λύση, δεν έδωσαν λύση σε καμία από τις χώρες που εφαρμόστηκαν.

Υπογράμμισε πάντως ότι αυτό «πρέπει να το κάνουμε σε λογική δημιουργικό όχι αντιπαράθεσης. Η άποψή μας είναι διαφορετική από άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν ισχυρές οικονομίες. Έτσι θα έχουμε μία Ευρώπη που θα τη μοιραζόμαστε όλοι».

Αναγνώρισε ότι σήμερα ο συνδυασμός των κρίσεων έχει οδηγήσει στην άκρα δεξιά. «Συνεπώς έχει ωφελήσει εκείνους που εκπροσωπούν ιδέες αντίθετες με αυτές που έχει η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο ισχυρή.

«Γνωρίζουμε ότι οι πιέσεις σε κάθε πλευρά των εξωτερικών συνόρων σχετίζεται με την ελκυστικότητα της Ευρώπης και υπάρχουν πολλές χώρες που δεν μοιράζονται τα εξωτερικά σύνορα» σημείωσε.

«Κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα φτάνει στην Ευρώπη και γι’ αυτό φτάνει και στην Πορτογαλία» ανέφερε ο Κόστα, και υπογράμμισε την απόφαση της Πορτογαλίας να δεχθεί πρόσφυγες μετά από διμερή συνεργασία με την Ελλάδα.

«Σε διμερή συμφωνία με την Ελλάδα θα δεχθούμε πρόσφυγες που θέλουν να ζήσουν στην Πορτογαλία. Είχαμε συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες» τόνισε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα