Οι γυναίκες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία

Ενα μικρό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών κάνει η Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου, οι γυναίκες θα μπορούν να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές. Η εγγραφή των ψηφοφόρων άνοιξε τον περασμένο μήνα και ολοκληρώθηκε χθες, γράφει σε δημοσίευμα του το περιοδικό  Economist.

Η Dalal Kaaki ήταν η πρώτη που ενεγράφη και έστειλε  μάλιστα και φωτογραφία σε συνάδελφό της στο Ριάντ την Hatoon al-Fassi η οποί ηγείται την πρωτοβουλίας  Βaladi η οποία στόχο έχει να εκπαιδεύσει γυναίκες υποψήφιες πως να διαχειριστούν την εκστρατεία τους.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα που κάνει αυτό το βήμα ειδικά για τις γυναίκες αλλά και τον γενικότερο πληθυσμό. Τον ερχόμενο μήνα διεξάγονται εκλογές για τη λεγόμενη Συμβουλευτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και περίπου το 10% του πληθυσμού (το ήμισυ των οποίων είναι γυναίκες) θα είναι σε θέση να ψηφίσουν. Προηγουμένως το προνόμιο αυτό κατείχαν μόνο τοπικοί ηγέτες και μέλη συγκεκριμένων φυλών.

Στη Σαουδική Αραβία οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από οπουδήποτε αλλού. Η Κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει τις προσπάθειες της κ. Fassi και της Πρωτοβουλίας της να διδάξουν στις γυναίκες πως να εγγραφούν, να διεξάγουν εκστρατεία και να διαχειρίζονται τον προϋπολογισμό τους. Οι γυναίκες υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στους άνδρες ψηφοφόρους μόνο μέσω βίντεο καθώς οι κοινές συναθροίσεις απαγορεύονται στη χώρα.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και η προσέλκυση ψηφοφόρων. Συνήθως σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία το ενδιαφέρον κυμαίνεται γύρω στο 28%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα