Οι γεωπολιτικές αναταράξεις φέρνουν τεράστια οικονομικά οφέλη για την πολεμική βιομηχανία

AIRΗ γαλλική Thales και η ιταλική Finmeccanica λένε πως η γεωπολιτική αβεβαιώτητα δίνει ώθηση στις δαπάνες για προϊόντα άμυνας και ασφάλειας. Ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση στη Μέση Ανατολή. Ανεπηρέαστη από την οικονομική επιβράδυνση η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η παγκόσμια γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει φέρει την εθνική άμυνα στην κορυφή της ατζέντας εθνικής πολιτικής των χωρών, δίνοντας ώθηση στις πωλήσεις μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών.

Μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του Singapore Airshow, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αμυντικής εταιρείας Thales, Patrice Caine, σημείωσε πως «όλες οι χώρες με τις οποίες έχουμε συναλλαγές θα συνεχίσουν να επενδύουν τεράστια ποσά στην ασφάλεια και την άμυνά τους».

Για παράδειγμα, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού η Thales βρίσκεται εν μέσω ενός «πολέμου προσφορών» για σύμβαση για την προμήθεια και διατήρηση του νέου στόλου των υποβρυχίων της Αυστραλίας, συμφωνία που κατά τις πληροφορίες ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια Αυστραλίας (35,83 δισ. δολάρια). Οι άλλοι υποψήφιοι προέρχονται από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ενώ η απόφαση για τη συγκεκριμένη σύμβαση αναμένεται στα μέσα του έτους.

Με την άποψη του Caine συμφωνεί ο διευθύνων αντιπρόεδρος στρατηγικής της ιταλικής Finmeccanica, Giovanni Soccodato. Όπως δήλωσε στο CNBC, η ζήτηση για προϊόντα ασφάλειας, άμυνας και αεροδιαστημικής αυξάνεται, με την ζήτηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να μην έχει επηρεαστεί από την οικονομική επιβράδυνση στην περιοχή.
«Καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εντάσεις στην περιοχή, συνεχίζει η αυξημένη ανάπτυξη στις υποδομές ασφάλειας, και όλα αυτά χρειάζονται την άμυνα», σημείωσε.

Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, οι επιθετικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας τους τελευταίους μήνες και οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, είναι μερικά μόνο παραδείγματα των αυξημένων πολιτικών εντάσεων που ωθούν τις χώρες να επενδύουν περισσότερο στην άμυνα και την ασφάλεια.

Και οι δυο προμηθευτές έκαναν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση από τη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποτελέσματα της Thales για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2015, έδειξε πως το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας από τη Μέση Ανατολή, για προϊόντα αεροδιαστημικής, μεταφορών, ασφάλειας και άμυνας, ανέρχονταν στα 1,68 δις. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 158% σε ετήσια βάση.

Το Ιράν είναι μια ακόμα περιοχή νέων ευκαιριών για τις εταιρείες του κλάδου, μετά την άρση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές τον προηγούμενο μήνα. Ήδη, η εθνική αεροπορική εταιρεία του Ιράν, η Iran Air, έχει υπογράψει συμφωνία με την γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ATR για 20 αεροσκάφη νέας γενιάς.

Ο Soccodato σημειώνει πως η εταιρεία του είχε καλές σχέσεις με το Ιράν στο παρελθόν και πως προσδοκά σε επέκταση αυτής της σχέσης μόλις αρθούν πλήρως όλες οι κυρώσεις.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα