Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία δυσχεραίνουν την ανθρωπιστική βοήθεια

suria-bombardismos

Σήμερα στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου,δήλωσε πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία δυσχεραίνουν την παράδοση κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που υποφέρουν εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου.

Συγκεκριμένα,σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομπέρ Μαρντινί, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, επισήμανε ότι “οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κάνουν πιο δύσκολο για εμάς να εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές”, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα αεροπορικά πλήγματα κάποιας χώρας συγκεκριμένα.

Όπως εξήγησε, η ΔΕΕΣ έκανε προετοιμασίες για να απομακρύνει τραυματίες από περιοχές στο δυτικό και στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, “αλλά αυτό έχει γίνει δυσκολότερο λόγω της κλιμάκωσης των αεροπορικών βομβαρδισμών”.Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, φορτηγά της ΔΕΕΣ με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια κατάφεραν να φθάσουν σε τέσσερις κοινότητες στη δυτική και τη βορειοδυτική Συρία όπου είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός την 24η Σεπτεμβρίου.

Η κατάπαυση του πυρός αυτή προβλεπόταν να επιτρέψει την απομάκρυνση των τραυματιών και των αμάχων από τα χωριά Φουά και Κεφράγια, που ελέγχουν δυνάμεις του καθεστώτος, στην επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στο Ζαμπάντανι και στη Μαντάγια, δύο κοινότητες υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

“Αυτό που συνέβη όσον αφορά την παράδοση της βοήθειας τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της εκεχειρίας είναι ένα πολύ θετικό βήμα και ανακούφισε τους αμάχους” στις τέσσερις περιοχές αυτές, επισήμανε ο Μαρντινί, πρόσθεσε ωστόσο ότι έκτοτε έχουν βομβαρδιστεί πολλές επαρχίες, ανάμεσά τους και η Ιντλίμπ, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος της ΔΕΕΣ, ότι πλέον “δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή” οι προϋποθέσεις για να γίνει με ασφαλή τρόπο η απομάκρυνση των τραυματιών και των αμάχων.

Η ΔΕΕΣ συζητά “με όλα τα μέρη” για να μπορέσει να απομακρύνει τους τραυματίες και τους αμάχους, ανέφερε ακόμη ο Μαρντινί.Η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας “επιδιώκει να επαναλάβει τέτοιες επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές υπό πολιορκία” στη Συρία, ειδικά στην Ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού.

72 πλήγματα από τη Ρωσική Αεροπορία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν 53 εξόδους και έπληξαν 72 στόχους στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ρωσική ΠΑ έπληξε διάφορους στόχους στη Χάμα, στην Ιντλίμπ, στη Λαττάκεια, στο Χαλέπι, στη Δαμασκό και στη Ντέιρ Εζόρ.

Εξάλλου ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, διέψευσε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ρωσικά βομβαρδιστικά έχουν προχωρήσει σε ρίψεις βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές της Συρίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα