Οικολόγοι Πράσινοι για τον ανασχηματισμό και τη νέα κυβέρνηση

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Για τους Οικολόγους Πράσινους, τα θέματα του Χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος παραμένουν σημαντικό στοιχείο της πολιτικής τους παρουσίας, με άμεση προτεραιότητα θέματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη τη στιγμή του ανασχηματισμού, αφορούν θέματα των 22 προγραμματικών σημείων συνεργασίας και καταγράφονται αναλυτικά παρακάτω

Η απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πρασίνωνγια τον ανασχηματισμό και τη νέα Κυβέρνηση:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν καταρχήν ότι ο ανασχηματισμός δεν περιέχει το στίγμα της βιώσιμης ευημερίας αλλά βασίστηκε κυρίαρχα  σε προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπό τις πιέσεις των δανειστών, γεγονός που καταδεικνύεται από την αναβαθμισμένη παρουσία των Ελλήνων διαπραγματευτών και τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν σχέσεις με το ΔΝΤ και τις επιλογές του. Εκφράζουν ακόμη τον προβληματισμό τους ότι οι εναλλαγές Υπουργών δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα το ζητούμενο σαφές στίγμα προτεραιότητας στην παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο μια νέα βιώσιμη προοπτική. Εκτιμούν επίσης ως αρνητικό το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στήριξε δημόσια και υπέγραψε την Διατλαντική Συμφωνία Διεθνούς Εμπορίου CETA.

Η αλλαγή αρμοδιοτήτων του μέλους των ΟΠ Γιάννη Τσιρώνη από το Χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος στο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα για τη συνεργασία Οικολόγων Πράσινων -ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα δεν ήταν αποτέλεσμα  διαβούλευσης μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι ότι η επιλογή υπήρξε αποτέλεσμα των διαφοροποιήσεων των ΟΠ σε πρόσφατα νομοθετήματα, όπως για την σύμβαση του Ελληνικού, τους όρους και τη διαδικασία μεταφοράς των επιχειρήσεων ύδατος στο Υπερταμείο,  την υπογραφή της CETA από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τη φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι. Υπαγορεύθηκε επίσης από την ανάγκη ελέγχου του Χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος ενόψει και επόμενων «αντιπεριβαλλοντικών» αποφάσεων, ιδιαίτερα για μεγάλες τουριστικές και ενεργειακές επενδύσεις, στις οποίες η παρουσία εκπροσώπου των ΟΠ στο ΥΠΕΝ θα αποτελούσε εμπόδιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συζητήσουν με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα τις εξελίξεις μετά τον ανασχηματισμό, με στόχο την ουσιαστικότερη συνεργασία για θέματα που αφορούν τη χώρα μας. Θα υποβάλλουν επίσης ψηφίσματα σχετικά με θέματα αιχμής (ιδιωτικοποιήσεις νερού και ενέργειας, Ελληνικό και θέματα κοινωνικής οικονομίας) στο Ετήσιο Συνέδριο στη Γλασκώβη στις αρχές Δεκέμβρη.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, τα θέματα του Χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος παραμένουν σημαντικό στοιχείο της πολιτικής τους παρουσίας, με άμεση προτεραιότητα θέματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη τη στιγμή του ανασχηματισμού, αφορούν θέματα των 22 προγραμματικών σημείων συνεργασίας και καταγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν επίσης ότι η συμμετοχή του μέλους των ΟΠ Γιάννη Τσιρώνη στο ιδιαίτερα σημαντικό παραγωγικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει δυνατότητες παρέμβασης μας σε άξονες αιχμής της προγραμματικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που καταγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Το θέμα του ανασχηματισμού και η εκτίμηση για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής εκτίμησης και στο επερχόμενο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων τον Ιανουάριο του 2017. Στο μεταξύ οι Οικολόγοι Πράσινοι ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους με στόχο την καλύτερη δυνατή συσπείρωση και βασικά εργαλεία την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο και την κοινωνία.

Θέματα προτεραιότητας του Χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος:

–       Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασχεδιασμού της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από την έγκαιρη και ουσιαστική αναθεώρηση των νέων περιφερειακών σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ) αλλά και τον υπό διαβούλευση Νόμο για την Ανακύκλωση (αναθεώρηση του 2939-2001),  με επιμονή στις αρχές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ 2015) και των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στην πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή, την αποκεντρωμένη διαχείριση και την κυκλική οικονομία.

–       Η ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης

–       Οι δρομολογημένες ενέργειες για τις προστατευόμενες περιοχές μέσα από νέο Νόμο για τη Διαχείριση τους, με κατάλληλο οργανωτικό σχήμα, φορείς και πόρους, η πρόοδος των Ειδικών Περιβαλλοντικών για τις περιοχές Natura μέσα από το ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωση των εκκρεμών ΠΔ για περιοχές όπως ο Κυπαρισσιακός, ο Όλυμπος, κ.ά

–       Η νομοθέτηση νέου πλαισίου για το Κυνήγι, με βάση τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου

–       Η πρόοδος στην κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών με βάση τον πρόσφατο Νόμο

–       Η άμεση ενεργοποίηση του Φορέα Περιβαλλοντικού Πάρκου Τρίτση με βάση και την προτεραιότητα στην κοινωνική οικονομία που νομοθετήθηκε.

–       Η ολοκλήρωση του Νόμου για την Δόμηση με βάση το Νομοσχέδιο του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα

–       Η προστασία του νερού ως φυσικού και κοινωνικού πόρου μέσα από τη Νομοθεσία για την Κοστολόγηση του, αλλά και τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης στα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας

–       Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την θαλάσσια πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Θέματα προτεραιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

–       Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγικής βάσης με προτεραιότητα στους νέους, τη βιολογική γεωργία –κτηνοτροφία, την καινοτομία, τον αγροτικό συνεργατισμό και τους δασικούς συνεταιρισμούς,

–       Καθετοποιημένη παραγωγή τοπικών και ποιοτικών προϊόντων,

–       Προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων,

–       Καλή διαβίωση των ζώων,

–       Κατάργηση των μεταλλαγμένων,

–       Σύνδεση της  παραγωγής με την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών και τον τουρισμό,

–       Διαμόρφωση ενός μοντέλου βιώσιμης αλιείας,

–       Χωροθέτηση και κατοχύρωση στον χώρο των πόρων και υποδομών της αγροτικής και αλιευτικής παραγωγής,

–       Εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση σε θέματα αγροτικής και παραγωγής  αλλά και

–       Προστασία του πρωτογενή τομέα και των πόρων του από την κλιματική αλλαγή και την απαραίτητη προσαρμογή σε αυτήν.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα