ΟΗΕ: Όλα τα μέρη πρέπει να δεσμευτούν στην ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, όχι μόνο η Ρωσία

livyh_sygkrouseisΤο Χαλέπι, η πόλη της Συρίας που προπολεμικά είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων από κάθε άλλη στη χώρα κι αποτελούσε την οικονομική πρωτεύουσά της, έχει μετατραπεί στο κύριο διακύβευμα του συνεχιζόμενου εδώ και πεντέμισι χρόνια πολέμου.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διανείμουν βοήθεια στο Χαλέπι, αλλά χρειάζονται δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές οι οποίες εμπλέκονται στη σύρραξη – όχι μόνο τη Ρωσία – ότι θα τηρούν τη 48ωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα κηρύσσεται κάθε εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το ότι δεν φθάνει αρωγή στους αμάχους στην πόλη.

Το Χαλέπι, η πόλη της Συρίας που προπολεμικά είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων από κάθε άλλη στη χώρα κι αποτελούσε την οικονομική πρωτεύουσά της, έχει μετατραπεί στο κύριο διακύβευμα του συνεχιζόμενου εδώ και πεντέμισι χρόνια πολέμου. Συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη, και στις δύο πλευρές, δεν έχουν πόσιμο νερό, καθώς οι υποδομές υδροδότησης έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω των βομβαρδισμών.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κηρύσσει ανθρωπιστική παύση του πυρός για 48 ώρες κάθε εβδομάδα. Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούσαν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για να αποκτούν πρόσβαση στο Χαλέπι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Αν και αυτή (η ρωσική) ανακοίνωση είναι θετική, αυτή δεν μπορεί να είναι μια μονόπλευρη προσφορά», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μόλις μας δοθεί το πράσινο φως μπορούμε να αρχίσουμε να παραδίδουμε βοήθεια μέσα σε 48 ως 72 ώρες», πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα εναντίον μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» δίχως προηγούμενο στο Χαλέπι και κάλεσε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταλήξουν το ταχύτερο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πόλη, όπως και σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζητούν σχετικά. Η Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει ορισμένες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, πλήττει από αέρος τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας.

Ο Ο’ Μπράιεν επισήμανε ότι δεν παραδόθηκε καθόλου βοήθεια μέσα στον Αύγουστο στους σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκονται σε πολιορκημένες ή δυσπρόσιτες περιοχές λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των γραφειοκρατικών προσκομμάτων της συριακής κυβέρνησης. «Είμαι οργισμένος, είμαι πολύ οργισμένος», είπε ο Ο’ Μπράιεν. «Αυτή η ανελέητη αιματοχυσία στην οποία έχει μετατραπεί η Συρία έχει εδώ και καιρό γίνει από κυνική, αμαρτωλή».

Ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΣΑ ότι δεν ευθύνεται η συριακή κυβέρνηση για έναν αεροπορικό βομβαρδισμό στο Χαλέπι κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκε ένα τετράχρονο αγόρι, ο Ομράν Ντάκνις, η φωτογραφία του οποίου σόκαρε τον κόσμο. «Ο δράστης πρέπει να αναζητηθεί αλλού», είπε ο Τζααφάρι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα