ΟΗΕ: Πολύ κοντά σε συμφωνία για επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα

e092d21a-cbdd-4977-8553-cfb70bfc68bbΤα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα μειώσουν τα έσοδα του απομονωμένου αυτού κράτους από τις εξαγωγές κατά το 25% και πλέον, στοχοθετώντας κυρίως τις εξαγωγές κάρβουνου και λιγνίτη προς την Κίνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το σχέδιο Απόφασης του ΣΑ, το οποίο συντάχθηκε από τις ΗΠΑ μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Σεπτέμβριο, προβλέπει την επιβολή ορίου από τον ΟΗΕ στις εξαγωγές λιγνίτη της Βόρειας Κορέας και στόχος του είναι να μειωθεί η εισροή σκληρού συναλλάγματος στη χώρα αυτή κατά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δολάρια.
Η απόφαση προβλέπει επίσης την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών στους τομείς της ναυτιλίας και της τραπεζικής της Βόρειας Κορέας. Εάν εφαρμοστεί επιτυχώς, θα μειώσει τις βορειοκορεάτικες εξαγωγές–συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση–κατά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διπλωμάτες στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Την Τετάρτη διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις νέες κυρώσεις, αλλά η Ρωσία καθυστερεί την διαδικασία ψήφισης της Απόφασης.
Ένας διπλωμάτης δήλωσε πως πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να πείσει τη Ρωσία και η έγκριση του σχεδίου από το ΣΑ μπορεί να αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα.
Οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται με τους Κινέζους για το σχέδιο αυτό επί μήνες μετά την πέμπτη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την 9η Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο Απόφασης διανεμήθηκε πρόσφατα και στα υπόλοιπα τρία κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ (τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία).
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της ανάληψης περαιτέρω δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε αντίποινα για την πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αλλά επισήμανε ότι το σχέδιο Απόφασης συνεχίζει να τελεί υπό συζήτηση.
Ο στόχος του σχεδίου είναι να αποτρέψει κάθε τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Ιανουάριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως μετά την επιβολή των κυρώσεων αυτών, η Κίνα είναι πλέον η μοναδική χώρα που εισάγει άνθρακα και λιγνίτη από τη Βόρεια Κορέα. Μετά την μείωση των εξαγωγών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, καταγράφηκε αύξησή τους και πλέον οι εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις περσινές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα