ΟΗΕ: Πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα το 2014

Το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ενδέχεται να διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, αναφέρεται σε μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη Γάζα το 2014 συγκέντρωσε «ουσιώδεις πληροφορίες» για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, αναφέρεται στην έκθεση που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
5390B58C80A56273E4A4AA2730412443
«Το εύρος των καταστροφών και του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα ήταν χωρίς προηγούμενο και θα επιδράσει στις μελλοντικές γενιές», υπογραμμίζει η αμερικανίδα δικαστής Μαίρη ΜακΓκόουεν. Η ΜακΓκόουεν προεδρεύει της Επιτροπής που επιφορτίστηκε να συντάξει αυτή την έκθεση για τον πόλεμο που διεξήχθη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014 και διήρκησε 51 ημέρες.

Η έκθεση καταγγέλλει «την ατιμωρησία που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα» όσον αφορά τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και καλεί το Ισραήλ να αντιστρέψει τον «θλιβερό απολογισμό» του στη δίωξη των υπευθύνων. Εκφράζει επίσης λύπη γιατί οι παλαιστινιακές αρχές «απέτυχαν» να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους.

Από παλαιστινιακής πλευράς, σκοτώθηκαν 1.462 άμαχοι, το ένα τρίτο των οποίων ήταν παιδιά, ενώ από ισραηλινής πλευράς έξι πολίτες σκοτώθηκαν και περίπου 1.600 τραυματίστηκαν από παλαιστινιακές ρουκέτες, υπενθυμίζει η έκθεση. Μαζί με τους μαχητές και τους στρατιώτες, σκοτώθηκαν συνολικά 2.140 Παλαιστίνιοι και 73 Ισραηλινοί.

Υπήρξε μία «ισχυρή αύξηση» της δύναμης πυρός που χρησιμοποιήθηκε κατά τη σύγκρουση αυτή, με 6.000 ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και περίπου 50.000 οβίδες που ερρίφθησαν από το πυροβολικό και άρματα μάχης, ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν 4.881 ρουκέτες και 1.753 βλήματα όλμων.

Το Ισραήλ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την απόφαση να ζητηθεί αυτή η έκθεση και δεν επέστρεψε στην Επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθεί την περιοχή. (περισσότερα εδώ)

Η Επιτροπή συγκέντρωσε μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφώνου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από την άσκηση πίεσης από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης από τον Μάρτιο στον Ιούνιο.

Η επιτροπή εξέφρασε «ανησυχία για την εκτεταμένη χρήση από το Ισραήλ φονικών όπλων σε μία σημαντική ακτίνα» γύρω από τη σύγκρουση. Καταδίκασε επίσης τη ρίψη χιλιάδων ρουκετών από τους Παλαιστινίους που είχαν στόχο να «σκορπίσουν τον τρόμο» στους ισραηλινούς πολίτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα