ΟΗΕ για Συρία: Οι διαπραγματεύσεις είναι “κοντά σε μια τελική ανακοίνωση”

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σύρων ανταρτών και εκπροσώπων του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad είναι έτοιμες να καταλήξουν σε μια «τελική ανακοίνωση», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Mistura λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρα των συνομιλιών.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια τελική ανακοίνωση. Διεξάγονται πολύ έντονες διαπραγματεύσεις, διότι δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι χαρτί. Πρόκειται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», δήλωσε ο de Mistura, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις ενδέχεται να ολοκληρωθούν ήδη σήμερα.

Πάντως η αντιπροσωπεία των Σύρων ανταρτών δεν σκοπεύει να υπογράψει την τελική ανακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Γεχία αλ Αρίντι στους δημοσιογράφους.

«Η ανακοίνωση θα εκδοθεί από τη Ρωσία, την Τουρκία και ίσως από το Ιράν (…) Δεν σημαίνει ότι θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές (από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση)», πρόσθεσε. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο ισχυρή η ανακοίνωση ώστε να μπορέσει να πάει στον ΟΗΕ», κατέληξε ο αλ Αρίντι.

Βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα είναι τα στοιχεία του μηχανισμού που θα διασφαλίσει ένα καθεστώς εκεχειρίας, δήλωσε μια πηγή από τη συριακή αντιπολίτευση στο Sputnik. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις, και κυρίως η Ρωσία, φροντίζουν η εκεχειρία να γίνει σεβαστή, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Εξάλλου η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο, αν οι συζητήσεις στην Αστάνα έχουν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Αμπού Ζέιντ.

Πάντως έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων το αρχικό προσχέδιο της ανακοίνωσης περιλαμβάνει μόνο την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία και να υπογραμμιστεί η ανάγκη να διασφαλιστεί η εκεχειρία, που κηρύχθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

«Αν οι εγγυήτριες δυνάμεις επιθυμούν την επιτυχία αυτής της συνάντησης, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα στο πεδίο», σχολίασε ο Ζέιντ. «Υπάρχουν δεσμεύσεις από τη ρωσική πλευρά ότι θα ενισχύσουν την εκεχειρία στις περιοχές που υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις, όμως περιμένουμε κάτι περισσότερο από απλές ανακοινώσεις», εξήγησε.

Μια πηγή της αντιπροσωπείας των ανταρτών επεσήμανε από την πλευρά της ότι γίνονται συζητήσεις για ένα προσχέδιο τελικού κειμένου με τους Τούρκους.

Από την άλλη, πηγή της συριακής κυβέρνησης επεσήμανε ότι γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να εισαγάγει στοιχεία πέρα από το πλαίσιο της Αστάνας.

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Δευτέρας περιλαμβάνεται μια παράγραφος που αναφέρει ότι οι τρεις δυνάμεις (Τουρκία, Ρωσία, Ιράν) είτε θα εξετάσουν το ενδεχόμενο είτε να δημιουργήσουν «έναν τριμερή μηχανισμό για να ελέγχει και να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρία, να αποτρέπει οποιαδήποτε πρόκληση και να καθορίζει όλους τους όρους».

Παρόλα αυτά διπλωμάτες επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τριών δυνάμεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατύπωση.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ρωσία θα μπορέσει να ασκήσει πίεση στο Ιράν, ώστε να αναγκάσει τις πολιτοφυλακές του στο πεδίο να συμμορφωθούν με τους όρους της εκεχειρίας στα περίχωρα της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα