ΟΗΕ:Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Γιαζίντι

yesidi.mediumΗ οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Γιαζίντι στη Συρία και στο Ιράκ, αποσκοπώντας στον αφανισμό της εθνο-θρησκευτικής ομάδας των 400.000 ανθρώπων μέσω δολοφονιών, σεξουαλικής σκλαβιάς και άλλων εγκλημάτων, ανέφεραν σήμερα ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών

Η έκθεσή τους, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με δεκάδες επιζώντες, ανέφερε πως οι ισλαμιστές μαχητές συλλαμβάνουν συστηματικά Γιαζίντι στο Ιράκ και στη Συρία από τον Αύγουστο του 2014, επιδιώκοντας να “εξαλείψουν την ταυτότητά τους” σε μια εκστρατεία που πληροί τα κριτήρια της γενοκτονίας όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1948.

“Η γενοκτονία των Γιαζίντι συνεχίζεται”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Το έγκλημα της γενοκτονίας πρέπει να προκαλέσει μια πολύ πιο κατηγορηματική δράση σε πολιτικό επίπεδο, περιλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο Βίτιτ Μουνταρμπόρν, μέλος της Επιτροπής, δήλωσε πως στην έκθεση “καταγράφονται λεπτομερώς πληροφορίες για τόπους, παραβιάσεις και ονόματα των δραστών” και ότι έχει αρχίσει το μοίρασμα των πληροφοριών με ορισμένες εθνικές αρχές, οι οποίες διώκουν ξένους μαχητές.

Τα τέσσερα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία έλαβε την εντολή της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κάλεσαν τις μεγάλες δυνάμεις να σώσουν τουλάχιστον 3.200 γυναίκες και παιδιά που εξακολουθούν να κρατούνται από το ISIS και να παραπέμψουν την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) προκειμένου να ασκηθούν διώξεις.

“Το ISIS δεν απέκρυψε την πρόθεσή του να αφανίσει τους Γιαζίντι της Σίντζαρ, και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας επέτρεψαν να συμπεράνουμε πως οι ενέργειές τους ισοδυναμούν με γενοκτονία”, δήλωσε η Κάρλα ντελ Πόντε, επίσης μέλος της επιτροπής.

“Φυσικά, θεωρούμε πως αυτή [η έκθεση] είναι ένας οδικός χάρτης για διώξεις, διώξεις στο μέλλον”.

Οι Γιαζίντι είναι μια θρησκευτική σέχτα της οποίας οι πεποιθήσεις συνδυάζουν στοιχεία πολλών αρχαίων θρησκειών της Μέσης Ανατολής.

Το Ισλαμικό Κράτος, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεοκρατικού χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ στη βάση μιας ριζοσπαστικής ερμηνείας του σουνιτικού ισλάμ, συστηματικά δολοφόνησε, συνέλαβε ή υποδούλωσε χιλιάδες Γιαζίντι όταν κατέλαβε την πόλη Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014. Πολλοί μαζικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί.

Η τζιχαντιστική οργάνωση προσπάθησε να αφανίσει τους Γιαζίντι αναγκάζοντας τους άνδρες να επιλέξουν ανάμεσα στη μεταστροφή τους στο ισλάμ και στον θάνατο, βιάζοντας ακόμη και κοριτσάκια εννέα ετών, πουλώντας γυναίκες σε σκλαβοπάζαρα και στρατολογώντας αγόρια στον πόλεμο, ανέφερε η έκθεση.

“Καμία άλλη θρησκευτική ομάδα σε περιοχές στη Συρία και στο Ιράκ που τελούν υπό τον έλεγχο του ISIS δεν έχει υποστεί τον όλεθρο που υπέστησαν οι Γιαζίντι”, αναφέρεται στην έκθεση.

“Η κλίμακα των θηριωδιών που διαπράχθηκαν, η γενική φύση τους, και το γεγονός της σκόπιμης και συστηματικής στοχοποίησης θυμάτων με κριτήριο το ότι είναι μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας, ενώ αποκλείονται τα μέλη άλλων ομάδων, ήταν μερικοί άλλοι παράγοντες με βάση τους οποίους η Επιτροπή μπόρεσε να συμπεράνει ότι υπήρχε πρόθεση γενοκτονίας”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα