ΟΗΕ:Τα 3/4 του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

sudan.mediumΤα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, δήλωσε σήμερα Τρίτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών, η Έρθαριν Κάζεν.

Από την Παρασκευή έως χθες Δευτέρα η Τζούμπα έγινε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και πρώην αντάρτες πιστούς στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Οι δύο άνδρες κήρυξαν χθες βράδυ κατάπαυση του πυρός, όπως ζητούσε επί ημέρες η διεθνής κοινότητα.

«Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», είπε η Κάζεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν.
«Η πρόσφατη σύρραξη σύρει ακόμη περισσότερο κόσμο στον λιμό και στην απόγνωση», προειδοποίησε η ίδια.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΠΕΠ, οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τζούμπα αναγκάστηκαν τις τελευταίες ημέρες να μεταβούν εσπευσμένα σε καταφύγια λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών. Εξάλλου, πάνω από 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι διαθέσιμος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις πολυήμερες εχθροπραξίες, αλλά σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα αντιμαχόμενα μέρη, «εκατοντάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή τη νέα ανάφλεξη της βίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά 3.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το ξέσπασμα των νέων μαχών ενέτεινε τους φόβους περί πλήρους αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν, που είχε ξεσπάσει το 2013, σημαδεύτηκε από σφαγές με φυλετικά κίνητρα και στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων πολιτών και τον εκτοπισμό σχεδόν τριών εκατομμυρίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα