ΟΗΕ:Περίπου 3,7 εκατ. προσφυγόπουλα παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση

200280-16504369Περίπου 3,7 εκατ. παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες δεν πάνε σχολείο παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Ειδικότερα, από τα έξι εκατομμύρια προσφυγόπουλα στον κόσμο, 1,75 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,95 εκατ. στη δευτεροβάθμια.

«Η εκπαίδευση των προσφύγων παραμελείται βάναυσα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της HCR, Φιλίπο Γκράντι, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου, που θα συναντηθούν στον ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα να εργαστούν για την πρόσβαση των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα φιλοξενήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στις 20 του μήνα θα διεξαχθεί επίσης στη Νεά Υόρκη διάσκεψη δωρητών υπό την προεδρία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Η εκπαίδευση επιτρέπει στους πρόσφυγες να διαμορφώσουν με θετικό τρόπο το μέλλον των χωρών ασύλου και των χωρών προέλευσής τους όταν επιστρέψουν» τόνισε ο Γκράντι.

Τα παιδιά πρόσφυγες διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να βρεθούν εκτός σχολικού συστήματος στις χώρες υποδοχής.

Σύμφωνα με την HCR, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων σε σχολική ηλικία παρέμεινε σχετικά σταθερός στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα, περίπου στα 3,5 εκατομμύρια. Από το 2011, ο αριθμός τους δεν παύει ωστόσο να αυξάνεται, με ρυθμό 600.000 τον χρόνο.

Μόνο το 2014, ο αριθμός των προσφύγων σε σχολική ηλικία αυξήθηκε κατά 30%. Μια τέτοια αύξηση επιβάλλει τη δημιουργία 12.000 νέων τάξεων τον χρόνο και επίσης την εξεύρεση 20.000 νέων καθηγητών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από τα 3,7 εκατομμύρια προσφυγόπουλα που δεν πάνε σχολείο, περισσότερα από τα μισά ζουν σε επτά χώρες: στο Τσαντ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στον Λίβανο, στο Πακιστάν και στην Τουρκία.

Στην Τουρκία, για παράδειγμα, που φιλοξενεί περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, μόνο το 39% των νεαρών προσφύγων πηγαίνει σχολείο. Στον Λίβανο, το ποσοστό είναι παρόμοιο (40%), ενώ στην Ιορδανία περίπου το 70% των νεαρών προσφύγων έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά, περίπου 900.000 παιδιά πρόσφυγες από τηΣυρία στον κόσμο είναι εκτός σχολικού συστήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα