Ξυδάκης:Δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα

567756Πολυπρόσωπη Γερμανική Αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την διπλωματική πτυχή του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Η Αντιπροσωπεία, που έγινε δεκτή στο Υπουργείο των Εξωτερικών, αποτελείτο από ανώτερα στελέχη της Καγκελαρίας, της Ομοσπονδιακής Βουλής, του Υπουργείου Εξωτερικώνν, των Υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας, καθώς και από στελέχη των ιδρυμάτων Konrad Adenauer και Global Public Policy Institute (SWP).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, καλωσόρισε τους αντιπροσώπους εκφράζοντας την εκτίμησή του για την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και για την δραστηριοποίησή της κατά την διάρκεια της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. «Η Καγκελλάριος Merkel προσωπικά με τη στάση της συνέβαλε στη διάσωση του ανθρώπινου προσώπου της Ευρώπης αλλά και την πολιτική συνοχή της Ένωσης κατά την διάρκεια αυτής της ιστορικής στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι γερμανικές αρχές είναι έμπειρες σε θέματα ασύλου και η παροχή τεχνογνωσίας παραμένει πάρα πολύ σημαντική», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε πως πρώτα το 2014 με την Ιταλία και κατόπιν την επόμενη χρονιά με την Ελλάδα, η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας μείζονος γεωπολιτικής διαταραχής αλλά και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου: Λιβύη, Ιράκ, Συρία. «Δυστυχώς», προσέθεσε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ, «η ιστορική αυτή περιοχή εξάγει πλέον πρόσφυγες, πόνο και πολιτική αστάθεια. Απαιτούνται μακροπρόθεσμες και στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν και στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ανωτέρω μακροπρόθεσμες πολιτικές, «είναι πολύ σημαντικό το πρώτο βήμα που ολοκληρώθηκε χθες με την επίσημη λειτουργία του οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα επιτηρεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε.

«Δεύτερον, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο θα μοιράζει τα βάρη και τις ευθύνες ισομερώς σε όλα τα κράτη μέλη», συνέχισε.

«Τρίτον, μία εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών», τόνισε. «Τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Βαλέττα σχετικά με τις χώρες της Βορείου και Υποσαχάριας Αφρικής καθώς και με χώρες της Ασίας όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν για το οποίο τελευταία γίνονται συντονισμένες προσπάθειες», πρόσθεσε.

«Τέταρτον, να υλοποιήσει τις αποφάσεις για την υποστήριξη όμορων χωρών υποδοχής όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος που έχουν αναλάβει δυσβάχταχτο βάρος», συνέχισε.

Πέμπτον, ανέφερε πως «για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαίτερη είναι η σημασία της διασύνδεσης δικτύων και βάσεων δεδομένων των Κ-Μ, ώστε να υπάρχει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για τους εισερχόμενους στην Ευρώπη πρόσφυγες/μετανάστες».

«Έκτον, η εφαρμογή των Αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που αφορούν την μετεγκατάσταση σε χώρες ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, αποτελεί πολιτική δέσμευση την οποία όλοι θα πρέπει να σεβασθούν», τόνισε. «Εν τούτοις», προσέθεσε ο κ. Ξυδάκης, «μόνον έξι κράτη τηρούν τα υπεσχημένα.  Βεβαίως, μεταξύ αυτών, η Γερμανία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την υποδοχή 500 προσφύγων ανά μήνα από Ελλάδα και Ιταλία, δίδοντας ένα νέο ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Με την εγκατάσταση νομίμων οδών αντιμετωπίζονται τα παράνομα δίκτυα διακίνησης που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ακόμη και την εβδομάδα που διανύουμε, αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσφυγικές ροές προς την χώρα μας και την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η Συμφωνία τηρείται ικανοποιητικά προς το παρόν» και διατύπωσε την ελπίδα πως οι πρόσφατες αναταράξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας θα λάβουν τέλος σύντομα. «Από τη μεριά μας, ως Ευρώπη», πρόσθεσε, «μπορούμε να βοηθήσουμε την Τουρκία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα υπολειπόμενα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων».  «Όμως για να παύσουν οι ροές δεν αρκούν τα “λογιστικά” μέτρα αλλά είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν τα γενεσιουργά αίτια στις εστίες του πολέμου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι ενώ οι εμπλεκόμενες Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να δίδουν χρόνο για την ειρήνευση, η Ευρώπη δεν έχει αυτό το περιθώριο καθώς η πολιτική της συνοχή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο ενώ αναδύονται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον τα Κ-Μ της ΕΕ μπορούν να πεισθούν για δίκαιο καταμερισμό προσφύγων, ο ΑΝΥΠΕΞ περιέγραψε την ανησυχητική κατάσταση σε ορισμένα κράτη της Κ. Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η «ορμπανοποίηση» και ο άκρατος λαϊκισμός, δηλαδή οι αρνητικές και εν πολλοίς ατελέσφορες πολιτικές και ο λόγος μίσους έχουν ήδη επιμολυντική επίδραση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ανέφερε πως για η εφαρμογή του δίκαιου καταμερισμού θα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική, χωρίς να αποκλείεται η ενεργοποίηση κυρώσεων βάσει των συνθηκών για προστασία του κύρους της ΕΕ. Η μη τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με πρόσχημα την αντιευρωπαϊκή “ευέλεικτη αλληλεγγύη”, μειώνει την ΕΕ στα μάτια των πολιτών της, που διαπιστώνουν ότι η Ένωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια μεγάλη κρίση, ενώ επιβεβαιώνεται, παράλληλα, το κακό προηγούμενο των opt outs που οδηγούν ενετέλει σε αποσχιστικά φαινόμενα τύπου Brexit. Για τη διατήρηση της Ένωσης είναι απαραίτητη η αποστολή ισχυρού πολιτικού μηνύματος στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την ενσωμάτωση των προσφύγων, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία διαθέτουν μακρά εμπειρία και ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα