Ξεκινά το NoBorder Camp στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Η διοργάνωση ωστόσο συναντά την αντίδραση των πρυτανικών αρχών

 

Ξεκίνησαν από χθες οι ετοιμασίες για τη διοργάνωση του NoBorder Camp στη Θεσσαλονίκη, με επίσημη έναρξη την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα:

«Τους τελευταίους μήνες αλληλέγγυοι και μετανάστες έχουν συναντηθεί μέσα στο καλειδοσκόπιο της κρίσης. Οι παραπάνω συναντήσεις και αγώνες κρίνουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν, να αποκτήσουν συγκεκριμένες δομές και να αντιπροτείνουν με σαφήνεια τη χαρά, τη γοητεία και το νόημα της συντροφικότητας και του μοιράσματος. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε κρίσιμη τη διοργάνωση ενός διεθνικού No Border Camp αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή της πόλης της Θεσσαλονίκης κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων γύρω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ελευθερία μετακίνησης. Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης είναι στη βόρεια Ελλάδα κοντά στα σύνορα με Αλβανία – Δημ. της Μακεδονίας – Βουλγαρία και ταυτόχρονα στην περίμετρό της χωροθετούνται αρκετά κέντρα συγκέντρωσης, κράτησης και επαναπροώθησης μεταναστών. Επιπλέον τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και ευρύτερα στη περιοχή των Βαλκανίων έχουν αναδυθεί το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν και να ενισχυθούν από τη διοργάνωση του No Border Camp. Τέλος τόσο η δεδηλωμένη επιθυμία για συντονισμό ποικίλων τοπικών πολιτικών συλλογικοτήτων όσο και οι διαθέσιμες υποδομές κρίνουμε ότι καθιστούν την πόλη της Θεσσαλονίκης ως την καταλληλότερη και πιο αξιόπιστη επιλογή για να λάβει χώρα η διοργάνωση ενός παγκόσμιου και διεθνικού No Border Camp».

Αντιδράσεις από τις πρυτανικές αρχές

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  «την αδυναμία τους να διαχειριστούν την κατάσταση απευθύνοντας για άλλη μια φορά έκκληση στους αρμόδιους φορείς εκφράζουν οι Πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τους κατασκηνωτές του “No border camp”, που άρχισαν να καταφθάνουν στο campus του ΑΠΘ.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Καθημερινά”, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τους κατασκηνωτές που έχουν εγκατασταθεί ήδη στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ: “Χθες βράδυ κατέφθασαν ήδη οι πρώτοι 50 για να προετοιμάσουν το έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραν τέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα”.

Ο κ. Λαόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που θα επικρατήσει καθώς, όπως είπε, αναμένονται περισσότεροι από 1000 άνθρωποι σε έναν χώρο χωρίς υποδομές για την υγιεινή τους.    Εξέφρασε επίσης την αγωνία του για καταστροφές και κλοπές που μπορεί να γίνουν από τρίτα άτομα που θα παρεισφρήσουν αλλά και για την καταστροφή που θα υποστούν τα πάρκα του πανεπιστημίου από την ίδια την κατασκήνωση.

“Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του πανεπιστημίου” πρόσθεσε.

Ο κ. Λαόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μία λύση, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές έχουν ενημερωθεί εδώ και μέρες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα