Ανδρ.Ξανθός: Καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης ασθενών

andreas-ksanthos-ypourgos-ygeias-orkomosiaΑυστηρή προειδοποίηση προς τους νέους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, περί μηδενικής ανοχής και συγκάλυψης σε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Μαρούσι, ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατεύθυνση που σας δίνουμε είναι να υπηρετήσετε τη θέση που αναλαμβάνετε με δικαιοσύνη, εντιμότητα και αξιοκρατία και η πολιτική ηγεσία θα είναι δίπλα σας να σας στηρίξει».

Αναλυτικά, μιλώντας προς τους νέους διοικητές ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι στόχος είναι η εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο δημόσιο σύστημα υγείας, χαρακτηρίζοντας ως στοίχημα την διασφάλιση της αυξανόμενης κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και η ενίσχυση με πόρους και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι ακόμα αισθητή η βελτίωση της καθημερινότητας του συστήματος υγείας», είπε.

Αναφερόμενος στο καθεστώς κομματοκρατίας στη δημόσια περίθαλψη, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «τα νοσοκομεία ήταν για δεκαετίες χώρος αναξιοκρατίας και παρεμβάσεων από κομματικούς παράγοντες. Εμείς δεν θα στήσουμε κομματικό μηχανισμό. Αυτό έχει τελειώσει. Η κατεύθυνση που σας δίνουμε είναι να υπηρετήσετε τη θέση που αναλαμβάνετε με δικαιοσύνη, εντιμότητα και αξιοκρατία και η πολιτική ηγεσία θα είναι δίπλα σας να σας στηρίξει».

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα διαφθοράς στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ζήτησε «καμία ανοχή και συγκάλυψη σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών. Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις. Μία την έχουμε, ήδη, νομοθετήσει. Είναι η λίστα χειρουργείου. Τα χειρουργεία θα προγραμματίζονται με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή και όχι με βάση τη σχέση ασθενή-γιατρού».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι «τόσο εγώ όσο και ο αναπληρωτής υπουργός πραγματοποιούμε συνεχώς επισκέψεις στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η επαφή με τους εργαζόμενους μας δίνει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει μερίδα των ΜΜΕ. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι, ζορισμένοι αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως και από εμάς να τους στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους».

Είπε ακόμα ότι, οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες να γίνονται μετρήσιμες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως μεγάλη τομή το ένα νέο σύστημα προμηθειών με στόχο να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Τέλος, όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

Εξόφληση χρεών με προτεραιότητα στο φάρμακο

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος στους νέους διοικητές των νοσοκομείων υπενθύμισε ότι «δεν τοποθετηθήκατε με κομματικά κριτήρια, όπως οι προηγούμενοι. Πάμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν πάμε να στήσουμε κομματικούς στρατούς, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Ειδικά στο ζήτημα της μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού (μετατάξεις, αποσπάσεις κ.λπ.) υποστήρικε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά οικογενειακά/κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων παράλληλα με τις ανάγκες των νοσοκομείων και χωρίς τη λογική των πελατειακών σχέσεων και της ρουσφετοκρατίας».

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες των διοικητών ο κ. Πολάκης είπε οτι πρέπει να είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η Νο 1 υποχρέωσή σας είναι μέχρι τον Αύγουστο να έχετε δώσει 605 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να ‘πέσουν’ στην αγορά. Μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν δοθεί 1.121.000.000 ευρώ».

Ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Κοματάς, συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να δίνουν στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.

Τέλος, ο κ. Πολάκης ζήτησε από τους νέους διοικητές να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια για την πάταξη της σπατάλης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές των νοσοκομείων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ενώ αναφερόμενος στο θέμα των εργολάβων των συνεργείων καθαριότητας είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διώξετε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με το ν. 4368. Αυτό θα φέρει εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας και σημαντική βελτίωση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης που υπήρχε μέχρι τώρα».

In.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα