Ξανθός:Συμμαχία του Νότου για καλύτερες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα

4325168BB84DB2048160AC6E6495ED23-1Για τη συμμαχία απέναντι στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο τη μείωση των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων, που σχηματίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Υγείας, μιλά σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Πήραμε την πρωτοβουλία για τη συνένωση δυνάμεων των χωρών αυτών, ακριβώς επειδή ο ευρωπαϊκός Νότος αντιμετωπίζει παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα και υπάρχει κοινή κουλτούρα για τα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος. Αν συνεργαστούμε ισότιμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε τους κανόνες του «παιχνιδιού» που δεν είναι ισότιμο, ούτε δίκαιο», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός

Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου, συμμετείχαν, εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα, και όπως σημειώνει ο υπουργός όλες οι χώρες, αλλά και η Ισπανία που λόγω υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν εκπροσωπήθηκε, δήλωσαν με σαφήνεια την πολιτική βούληση τους να ενώσουν τις δυνάμεις του και να διαπραγματευτούν με τη φαρμακοβιομηχανία καλύτερες τιμές στα ακριβά- καινοτόμα φάρμακα, διασφαλίζοντας έτσι την καθολική πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας».

Σημειώνει ακόμη ότι σ’ αυτή η συνάντηση έγινε ένα πρώτο βήμα για τη διακρατική συνεργασία και δηλώνει αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ευοδωθεί, «αναβαθμίζοντάς την σε πολιτικό επίπεδο με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας σε επόμενη φάση». Προσθέτει δε ότι το θέμα της κοινής διαπραγμάτευσης συζητείται πλέον ανοιχτά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρείται στους μηχανισμούς της αγοράς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά. Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας της Δημοκρατίας», προσθέτει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα