Ν.Τόσκας:«Όχι σε μένα αντιλήψεις χαϊδέματος φασιστικών στοιχείων»

jhgjhnΟ αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλά στην «Εφ.Συν.» και τον  για τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, τις καταγγελίες για ελλιπή ενημέρωσή τους στα νησιά, αλλά και για την επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής δίπλα στην αστυνομία στον Πειραιά.

• Πού βλέπετε να πηγαίνουμε με το θέμα του προσφυγικού;

Βλέπουμε τάσεις αποσυμπίεσης στην Ειδομένη και τον Πειραιά, οι άνθρωποι εκεί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι στους καταυλισμούς θα έχουν καλύτερες συνθήκες. Νομίζω όμως ότι γίνεται επιλεκτική προβολή αυτών των χώρων και σημειώνεται ρεσιτάλ φημολογίας που δεν επιβεβαιώνεται, σχετίζεται όμως, πιθανότατα, με τις εμπορικές επιδιώξεις των καναλιών και με τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ΜΚΟ στις οποίες έχει ασκηθεί πράγματι κριτική από την κυβέρνηση. Η κριτική απευθύνεται στις ΜΚΟ που έχουν εμπορικές επιδιώξεις και όχι στις σοβαρές οργανώσεις όπου συμμετέχουν άτομα με ανθρωπιστικές επιδιώξεις και βοηθούν τον κόσμο. Αυτές τις χρειαζόμαστε, όπως και τους διεθνείς οργανισμούς που προσφέρουν.

Οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου μού έφεραν πριν από λίγο ένα προσχέδιο για την καταγραφή, την πιστοποίηση, τον έλεγχο των ΜΚΟ στα θέματα ασφάλειας και τάξης, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιμάζουμε τροπολογία ώστε να φτιαχτεί το κατάλληλο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα εργάζονται εκεί όπου τους έχουμε ανάγκη.

• Εχετε εικόνα τι συμβαίνει στη Γευγελή;

Αυτές τις μέρες αυξήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέπονται να έρχονται άνθρωποι που διαμένουν το βράδυ σε πολυτελή ξενοδοχεία στη γειτονική χώρα και την ημέρα έρχονται εδώ και προτρέπουν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα ή να κάνουν άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Με το να προτρέπεις να παραβιαστούν τα σύνορα της γειτονικής χώρας, δημιουργείς προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό είναι ανήθικο. Το να ασκείς πίεση στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας τους.

• Η Υπατη Αρμοστεία κατήγγειλε ότι δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες που απελάθηκαν από τη Χίο στην Τουρκία δεν κατάφεραν να καταγραφεί η επιθυμία τους για άσυλο. Τι έχει συμβεί;

Δεν μπορούσε να είναι αληθές κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι μπροστά στις κάμερες μεταφέρθηκαν από τα hotspots με τη συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών, αλλά και πολλών αξιωματικών της FRONTEX. Σε όλη τη διαδρομή από τα hotspots μπροστά στις κάμερες και παρουσία τόσων ξένων παρατηρητών, εάν κάποιος φώναζε «άσυλο» θα τον γυρνούσαμε αμέσως πίσω. Πιστεύω ότι έγινε λάθος από κακή πληροφόρηση.

• Βίντεο δείχνουν αντιδράσεις από τους μεταφερόμενους και βία από τους αστυνομικούς, ενώ οργανώσεις αμφισβητούν ότι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους…

Περίπου το 90% έχει ζητήσει άσυλο. Δεν μπορεί να μην ενημερώθηκε μόνο το 10%. Βέβαια η μεταφορά τους δεν είναι σε εθελοντική βάση, παρ’ όλα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους βία.

Ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και από τη Διεθνή Αμνηστία και από άλλες οργανώσεις, πλην όμως μπαίνουμε σε μια μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για το τι είναι ανθρωπισμός και το κατά πόσο υπάρχουν ατομικές ελευθερίες, οι οποίες βαραίνουν περισσότερο από το συλλογικό συμφέρον.

Αν αφήσουμε όλους τους πρόσφυγες να πάνε όπου θέλουν, αμφισβητούμε το δικαίωμα της κυριαρχίας και των συμφερόντων του λαού που κατοικεί σ’ αυτόν τον τόπο. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε στους ώμους μας τη μιζέρια και την αθλιότητα όλου του πλανήτη. Μια μικρή χώρα είμαστε και φτωχή. Και τους ίδιους οδηγούμε στην παγίδα ότι εδώ είναι παράδεισος.

• Τι γίνεται με τις άτυπες, βίαιες, επαναπροωθήσεις στον Εβρο; Φαίνεται ότι συνεχίζονται…

Η ΕΔΕ, νομίζω, δεν έχει τελειώσει. Κι εγώ έχω διαβάσει στην εφημερίδα σας τις μαρτυρίες. Θα δούμε τι γίνεται και αν υπάρχουν ευθύνες, θα το εξετάσουμε. Πάντως δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα εισροών προσφύγων στον Εβρο, το πρόβλημα είναι στα νησιά.

• Είναι πρόβλημα οι εισροές των προσφύγων;

Το πρόβλημα δημιουργείται με την ανεξέλεγκτη ροή, με τη μεγάλη παραμονή. Μακριά όμως από μας οι αντιλήψεις να θεωρούμε τον πρόσφυγα πρόβλημα, νομίζω ότι το έχουμε δείξει αυτό το πράγμα. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, οι αστυνομικοί στη Μόρια έπαιρναν και μοίραζαν παιχνιδάκια στα παιδιά. Αυτό δεν είχε αναφερθεί ούτε επίσημα και το έμαθα τυχαία. Αυτό δείχνει, αν θέλετε, την ανθρωπιά που δεν την έχουμε δει στις χώρες της Ευρώπης.

• Η αντιπολίτευση για τα πρόσφατα επεισόδια στην Ειδομένη σάς κατηγόρησε ότι εκεί δεν υπήρχε το κράτος.

Αν εννοούν ότι έπρεπε κι εμείς να ρίξουμε δακρυγόνα στους πρόσφυγες, τότε θα τους πούμε ότι δεν είναι η πρακτική μας αυτή, ούτε η βούλησή μας. Αν θέλουν να βουλιάζουμε τις βάρκες στα νησιά και να πυροβολούμε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, δεν είναι αυτή η φιλοσοφία μας. Κι εγώ ως πρώην στρατιωτικός τις ξέρω τις στρατιωτικές λύσεις. Αλλά αυτές είναι για τον πόλεμο, δεν είναι για τους πρόσφυγες.

• Την Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά, η αστυνομία κατηγορείται ότι εμφανίστηκε στο πλευρό χρυσαυγιτών…

Η αστυνομία είχε να αντιμετωπίσει δύο συγκεντρώσεις. Τη μία των χρυσαυγιτών και την άλλη των αντιφασιστών που ήταν στην απέναντι πλευρά, εμείς με κανέναν τρόπο δεν θα θέλαμε να χυθεί αίμα και αυτό προσπάθησε να κάνει η αστυνομία. Είναι ξεκάθαρο ότι η αστυνομία ήταν ανάμεσα, ουδέτερη όπως πρέπει να είναι και να διασφαλίζει την τάξη.

Από κει και πέρα, αν υπήρξαν κάποιοι χρυσαυγίτες δίπλα στην αστυνομία ή αν σημειώθηκαν περιστατικά όπως αυτό του χρυσαυγίτη με τη σιδερόβεργα, που ξεπετάχτηκε από την αστυνομία και δεν πρόφτασαν να τον πιάσουν, αυτά τα ψάχνουμε.

Μάλιστα, είμαστε σε καλό δρόμο για τον εντοπισμό του. Και την επόμενη μέρα που πήγε να μπει στο λιμάνι ένα παρακλάδι των χρυσαυγιτών, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν να τους στείλει στη Δικαιοσύνη.

Εχετε δει από τον Νοέμβρη πόσο άψογη είναι η στάση της αστυνομίας σε πολλές περιπτώσεις. Μπορούν ν’ αποφευχθούν όλα τα λάθη; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ούτε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η αστυνομία είναι προς τη δημοκρατική κατεύθυνση. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι υπερβολικές οι κριτικές και θα έλεγα και με λίγη οργή, όχι σε μένα τέτοιες αντιλήψεις χαϊδέματος φασιστικών στοιχείων.

• Ως προς τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, γιατί είχαμε περιπτώσεις αξιωματικών που κατηγορούνται, για παράδειγμα, σαν πληροφοριοδότες του χρυσαυγίτικου πυρήνα της Νίκαιας. Πού βρίσκονται αυτοί;

Δεν θέλω να μπω σε ατομικές περιπτώσεις. Ξέρετε, έχω μια άλλη αντίληψη. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι και για το καλό και για το κακό. Ανθρωποι με σωστή καθοδήγηση στους οποίους έχουν υποβληθεί κανόνες, θα κάνουν το καλό. Διαφορετικά, πέφτει ο πέλεκυς. Ξεκάθαρα πράγματα.

• Ξηλώσατε την ομάδα Δέλτα, φτιάξατε όμως την ομάδα Ομικρον;

Μόνο σε κάποιες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες υπάρχει ομάδα Ομικρον. Εκεί την είδα. Από κει και πέρα, το να έχεις ένα οργανωμένο τμήμα με μηχανάκια που να λειτουργεί αυθαίρετα, χωρίς να έχει καν αρχηγό, και να πηγαίνει να πλακώνεται με τους αναρχικούς, με οποιαδήποτε πολιτική ομάδα δεν τους είναι αρεστή, αυτό δεν είναι σοβαρό για αστυνομίες προηγμένων κρατών. Ομάδα Ομικρον δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει αντίστοιχο της ομάδας Δέλτα.

• Θα γίνει κάτι και με το θέμα των κρίσεων των αξιωματικών, για το οποίο δεχθήκατε επικρίσεις;

Από ό,τι μου λένε αξιωματικοί, τα τελευταία 25 χρόνια ήταν οι κρίσεις με τη λιγότερη κριτική. Δεν με ενδιαφέρει η κριτική που γίνεται για αντιπολιτευτικούς λόγους, με ενδιαφέρει να μην αδικηθεί κάποιος. Θα βάλουμε κριτήρια. Δεν μπορεί να βάλεις κανόνες μόνο στους ανώτατους, θα βάλεις σε όλους, ώστε ύστερα από αρκετά χρόνια ν’ αρχίσει το σύστημα να γίνεται δικαιότερο.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχεις κανόνες προαγωγής, κρίσεων, να μην έχεις σύστημα συντήρησης των αυτοκινήτων, να έχεις περιπολικά που έχουν 300.000 χιλιόμετρα, να έχεις μοτοσικλέτες απαρχαιωμένες, να μην έχεις επαρκή χρήματα για τη συντήρηση. Και να έρχεται η αντιπολίτευση να μιλάει για την αστυνομία. Θα έπρεπε κάποιοι να μη μιλούν ή να μιλούν με επιχειρήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα