Ν. Παππάς: Με την παρέμβαση της Πολιτείας, τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας φτάνουν σε δυσπρόσιτες περιοχες

Σε περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. «Με την παρέμβαση της Πολιτείας, τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας φτάνουν σε περιοχές όπου από μόνη της η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα τα έφερνε ποτέ, γιατί δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον» τόνισε ο υπουργός

Στην ανάγκη οι πολίτες να έχουν διαρκή εκπαίδευση στη χρήση νέων τεχνολογιών, αναφέρθηκε από τα Γρεβενά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για την ένταξη σεμιναρίων ενάντια στον ψηφιακό αναλφαβητισμό. «Πρόθεση μας είναι να προωθήσουμε τη χρήση νέων τεχνολογιών που να αγγίξει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας» είπε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στη διείσδυση στη νέα τεχνολογίας και κατέχει μόλις την 26η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες. Απαντώντας άμεσα στο ερώτημα που έθεσε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης για τα 27 «λευκά χωριά» του ορεινού όγκου των Γρεβενών που εδώ και μερικά χρόνια δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα από την Digea, ο κ. Παππάς τόνισε ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε η εταιρεία Digea, της οποίας οι μέτοχοι είναι οι καναλάρχες για να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα δικαιοδοσίας τους.

«Όμως κάθε φορά που θέτουμε τέτοιου είδους θέματα, προσκρούουμε στην επίκληση -από την πλευρά τους- της σύμβασης που έχουν υπογράψει και στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός κέντρων εκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Τα φαινόμενα του αρρύθμιστου περιβάλλοντος του τηλεοπτικού τοπίου δεν πρέπει να επαναληφθούν και στην περίπτωση της ελεύθερης πρόσβασης στα δίκτυα για τη χρήση νέας τεχνολογίας», συμπλήρωσε.

Η επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Κρανιά Γρεβενών ματαιώθηκε λόγω της χιονόπτωσης, που επικρατούσε στην περιοχή και αντί αυτής έγινε μια συνάντηση και σύσκεψη με τους φορείς στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γρεβενών.

Στο αίτημα που διατύπωσαν αρκετοί για δημιουργία ελεύθερου wi- fi στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας, αλλά και στην περιοχή της Βάλια Κάλντα, με την ταυτόχρονη προβολή των ψηφιακών μονοπατιών της περιοχής, ο υπουργός δεσμεύθηκε να συνεργαστεί άμεσα με το υπουργείο Τουρισμού για τη διευθέτησή του.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη Κοζάνης, στον Κεντρικό Κόμβο Διασύνδεσης των δικτύων υψηλής ταχύτητας (κτίριο ΟΤΕ), τα οποία έφτασαν πρόσφατα στην περιοχή μέσω τουέργου «Rural Broadband Internet», που υλοποιεί το Υπουργείο. Ο Νίκος Παππάς είδε από κοντά την πρόοδο του έργου, που θα προσφέρει πρόσβαση στις υπηρεσίες του γρήγορου Ίντερνετ σε χιλιάδες κατοίκους αγροτικών, ορεινών, νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της Ελλάδας. Οι υπηρεσίες αυτές είναι, ήδη, διαθέσιμες σε περίπου150 οικισμούς στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά διατίθενται στους υπόλοιπους, ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 να έχουν φτάσεισυνολικά σε 803 οικισμούς με 162.000 κατοίκους. Με την ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband», που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποίησε η ΚτΠ Α.Ε,. θα εξυπηρετούνται σχεδόν 3.700 οικισμοί όλης της χώρας, με περισσότερους από 525.000 κατοίκους.

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καθιστά κομβικό κεφάλαιο της στρατηγικής του την πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ για όλους τους Ελληνες. Σε όποιο σημείο της επικράτειας και αν κατοικούν. Με την παρέμβαση της Πολιτείας, το “Rural Broadband“ φέρνει τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας σε περιοχές όπου από μόνη της η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα τα έφερνε ποτέ, για τον απλό λόγο ότι δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.Πρόκειται για ένα έργο πολύ μεγάλης κλίμακας, αφού –μεταξύ άλλων- απαιτεί 14.000 χλμ. εκσκαφών για την εγκατάσταση δικτυακών υποδομών σε όλη τη χώρα, οι οποίες στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν ήδη ολοκληρωθεί», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Νεάπολη Κοζάνης. «Πλέον, οι τοπικές κοινωνίες στην Κοζάνη, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και σε συνολικά 3.700 απομακρυσμένους οικισμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα μπορούν να προωθούν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της Ελλάδας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αδιαμεσολάβητα, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι τουριστικές επιχειρήσεις να προωθούν το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής κ.ο.κ. Η μη συνδεσιμότητα των προηγούμενων ετών λειτούργησε ως “φρένο“ στην ανάπτυξη. Αντίθετα, τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων επιτρέπουν την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι υφιστάμενες. Η άρση της “ψηφιακής απομόνωσης“ για όλους τους Ελληνες, θα μας επιτρέψει να ανακόψουμε και –γιατί όχι;- να ανατρέψουμε το “people drain“ που αποστραγγίζει την ελληνική περιφέρεια. Εν τέλει, δεν μιλάμε εδώ απλά για ένα τεχνολογικό θέμα. Μιλάμε για ένα θέμα Δημοκρατίας».

«Η Πολιτεία οφείλει, σε συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα, να άρει τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος με την κατασπατάληση των πόρων και τη μερικότητα των έργων. Πλέον, η απόσταση και η απομόνωση δεν μετριούνται με χιλιόμετρα, αλλά με Mbps. Εκτιμάται ότι 10% αύξηση στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας αποφέρει 1,3% αύξηση στο ΑΕΠ, έως 3% αύξηση της απασχόλησης και έως και δεκαπλασιασμό της παραγωγικότητας. Δεν έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να χάσουμε το τρένο αυτής της νέας τεχνολογικής επανάστασης, όπως χάσαμε το προηγούμενο», κατέληξε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Το «Rural Broadband» έχει συνολικό προϋπολογισμό 161 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Ειδικά για την πρώτη γεωγραφική ζώνη του έργου, που περιλαμβάνει –χονδρικά- τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη και Β. Αιγαίο), ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ.  Ήδη, από τις 15 Δεκεμβρίου παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ταχύτηταςστους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (από την εταιρεία OTE Rural North του ομίλου ΟΤΕ).

Ο Νίκος Παππάς θα επισκεφθεί, επίσης, οικισμούς των Γρεβενών και της Φλώρινας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα