Ν. Ξυδάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί. Η στιγμή είναι κατάλληλη»

xidakisΟμιλία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Νίκου Ξυδάκη προς τους Πρέσβεις των 28 Κρατών- Μελών της ΕΕ
«Η στιγμή είναι κατάλληλη μετά και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης εβδομάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί. Να δουλέψουμε για τη συνοχή με κοινή πίστη στις αξίες του ευρωπαϊκού πυρήνα». Με τα λόγια αυτά o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης χαιρέτησε τους ομοτράπεζους Πρέσβεις των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαίους αξιωματούχους στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Σλοβακική Προεδρία, με οικοδεσπότη τον Πρέσβη κ. Peter Michalko.
Ο κύριος Ξυδάκης ενημέρωσε τους Πρέσβεις των 28 χωρών της ΕΕ για τις θέσεις της χώρας ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα και σε συνέχεια της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα καθώς και της Συνάντησης Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χαρακτηριστικό της Ευρώπης, που αναδείχθηκε με το Brexit, είναι πως η πιο πρόσφατη κρίση επικαλύπτει την προηγούμενη κρίση, στην οποία δεν είχαν δοθεί επαρκείς απαντήσεις» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. Και συμπλήρωσε:

• «Η οικονομική κρίση του 2008 δεν έχει επιλυθεί. Δεν έχουμε επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ παράλληλα η ανεργία σοβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή δεν προχωρά το σχέδιο τραπεζικής ενοποίησης».

• «Είμαστε μάρτυρες της έκρηξης ενός ιστορικού φαινομένου. Αν διαβάσουμε όμως σωστά την ιστορία θα κατανοήσουμε πως η προσφυγική κρίση της οποίας γίναμε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια θα μείνει μαζί μας. Η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει με αποτελεσματικότητα και προχωρώντας σε σωστές εκτιμήσεις για το μέλλον. Το πρόβλημα πάντως παραμένει για την Ευρώπη, ότι δεν σεβόμαστε τις κοινές αποφάσεις».

• «Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί μια ήπια μετάβαση προς το κοινό όφελος και των δύο πλευρών και με σεβασμό στους κανόνες. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να πείσει την κοινή γνώμη του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών. Για εμάς η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας ιστορικός σύμμαχος και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου».

Ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως «οφείλουμε να απαντήσουμε ταυτόχρονα στα μεγάλα αυτά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά στη Μεσόγειο η οποία αυτή την περίοδο αποτελεί γεωπολιτικά την πιο κρίσιμη εστία για την Ευρώπη και για τον πλανήτη. Υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε αποσταθεροποίηση η οποία πλέον δεν παραμένει in situ αλλά μετατρέπεται σε εξαγωγή κρίσεων. Εξάγεται φτώχεια, προσφυγιά αλλά και φόβος και ανασφάλεια. Δεν έχουμε ως εκ τούτου την πολυτέλεια να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του ‘pretend and extend’».

«Εστιάζω στην αντιμετώπιση των κρίσεων σαν άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, αξίες που θεωρώ πως έχουμε κληρονομήσει από τις επαναστάσεις του 19ου και 20ου αιώνα: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη. Αν δεν υπερασπιστούμε τις θεμελιακές αξίες, δεν υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς. Ακούγονται τον τελευταίο καιρό φωνές που αντηχούν έντονα ξενοφοβία, ρατσισμό, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία. Λόγος μίσους εκφέρεται εναντίον των ευρωπαϊκών δομών στις Βρυξέλλες και συχνά ακόμη και εναντίον εταίρων στην Ένωση. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη απέναντι σε αυτές τις φωνές», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και ερωτηθείς για το προσφυγικό ζήτημα και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ο Αν. Υπουργός επεσήμανε ως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα κράτη-μέλη την ίδια κατανόηση του ζητήματος. «Ο μηχανισμός επανεγκατάστασης δεν λειτουργεί στην ουσία. Το γεγονός αυτό δοκιμάζει βαθιά την πολιτική ταυτότητα της Ευρώπης και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τόνισε.
Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης ώστε η Ένωση να γίνει ελκυστική για τους πολίτες: «Κατά το παρελθόν νεοφιλελεύθερα δόγματα εγκαθιδρύθηκαν στην Ευρώπη σαν να επρόκειτο για κάποιο φυσικό νόμο. Επρόκειτο, όμως, για μια πολιτική επιλογή η οποία πρέπει σήμερα να αλλάξει. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ένας χώρος δημοκρατίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής».
Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα αναμένει την επιστροφή του πολιτικού λόγου σε αντίθεση με την υφιστάμενη γραφειοκρατική και τεχνοκρατική προσέγγιση. Έτσι μόνο θα χαραχθεί ένας παραγωγικός οδικός χάρτης για μια πραγματιστική αλλά και οραματική Ευρώπη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα