«Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν κάνει συμφωνία για να ρίξουν τον Τσίπρα»

leventis1--2-thumb-largeΣυντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη, ο Βασίλης Λεβέντης μάς μιλά για τον Αλέξη Τσίπρα και την επικοινωνία μαζί του, για το ραντεβού στο Σούνιο και το ενδεχόμενο εισόδου της Ενωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την «προδοσία» της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη με την απλή αναλογική «που δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανταλλάγματα»

⚫ Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στη χώρα από το φθινόπωρο;

Ο πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχη ψηλά και έχει πει ότι το β’ εξάμηνο του 2016 θα είναι περίοδος ανάταξης της οικονομίας. Αν αυτό δεν γίνει, η θέση του θα είναι δυσχερής.

⚫ Θεωρείτε δηλαδή ότι μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές;

Μια κυβέρνηση που δεν καταφέρνει να φέρει επενδύσεις και δεν πιάνει απολύτως τους στόχους στην είσπραξη των φόρων, δεν μπορεί να παραμένει επ’ άπειρον, ιδιαίτερα όταν θέτει ένα ασφυκτικό για εκείνη χρονικό ορίζοντα. Η διαίσθησή μου είναι, πάντως, ότι θα επιχειρήσει να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο.

⚫ Πιστεύετε ότι η οικουμενική εξακολουθεί να είναι λύση;

Αν ψηφιζόταν με 200 η απλή αναλογική και η χώρα πορευόταν προς εκλογές σε διάστημα επταμήνου, η οικουμενική δεν θα είχε νόημα. Αν γινόταν, θα έπρεπε να έχει ορίζοντα 4ετίας. Αυτό όμως προϋπέθετε να κοβόταν η φόρα στον Μητσοτάκη για αυτοδυναμία. Τώρα, που διατηρείται ένα εκλογικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Ν.Δ. να εκτιμά ότι αν προκηρυχθούν εκλογές θα λάβει ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία, πώς να συναινέσει; Ο λόγος που δεν γινόταν οικουμενική, δεν ήταν ο Τσίπρας.

⚫ Αν γίνει ανασχηματισμός και ο πρωθυπουργός σάς προσκαλέσει να στηρίξετε την κυβέρνηση μπαίνοντας στο σχήμα, τι θα κάνετε;

Η συνεννόηση που έχω κάνει με τον Τσίπρα δεν περιέχει συμμετοχή μου σε κυβέρνηση.

⚫ Στήριξη άνευ συμμετοχής; Με κάποιες προϋποθέσεις…

Αυτό το κάνω. Η στήριξη σε οτιδήποτε εγκρίνω γίνεται έτσι κι αλλιώς. Ο πρωθυπουργός εξάλλου γνωρίζει τα 9 σημεία της Ενωσης Κεντρώων. Οτιδήποτε φέρνει μέσα στο πλαίσιο των θέσεών μας το ψήφισα, θα το ψηφίζω. Κεντρική συμφωνία δεν υπάρχει. Ο,τι κάνω, το κάνω για να βοηθήσω τη χώρα, όχι τον Τσίπρα.

⚫ Αληθεύει ότι τον Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός σάς ζήτησε να μπείτε στην κυβέρνηση;

Ναι, το βράδυ των εκλογών μού το είχε προτείνει. Και ήταν έτοιμος να μου δώσει και υπουργεία. Του είπα όμως όχι. Η συμφωνία μας, τώρα, είναι να τα λέμε από καιρού εις καιρόν σαν φίλοι. Η επαφή μας είναι χρήσιμη διότι όλοι στο κόμμα τού ζητούν από κάτι. Εγώ δεν ζήτησα τίποτα και αυτό τον εντυπωσίασε. Οπως επίσης στις μετέπειτα επαφές μας ούτε εκείνος με ρώτησε αν σκέφτομαι να μπω στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που έφευγε ο Καμμένος. Κι αυτό ανέβασε την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του.

⚫ Εχετε πει πάντως ότι η απλή αναλογική σάς έφερε πιο κοντά…

Ψυχικά ναι, έχουμε έρθει πιο κοντά με την απλή αναλογική. Αυτό δεν ήταν ένα άρθρο του προγράμματός μας. Ηταν ο πυρήνας της σκέψης μας. Και ο Τσίπρας έμεινε πιστός σε αυτή την άποψη.

⚫ Πώς κρίνετε τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο θέμα αυτό;

Αυτό που έκαναν η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης ήταν μεγάλη προδοσία για το μέλλον της χώρας. Δεν θα ξεχαστεί αυτό. Πρόκειται για προδοσία που δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανταλλάγματα…

⚫ Τι εννοείτε ανταλλάγματα; Κάποιου είδους πολιτική συμφωνία με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη;

Θα το δείτε. Σε όλες τις ψηφοφορίες από εδώ και στο εξής, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα πηγαίνουν μαζί. Δεν θα διαφοροποιηθούν οι τρεις ούτε σε μία ψηφοφορία. Εχουν διαμορφώσει άξονα. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά ότι ψήφισαν εναντίον της προοπτικής του κόμματός τους που θα ήταν καλύτερη με την απλή αναλογική και εναντίον του κόσμου τους; Κάνανε χαρακίρι για να κάνουν δώρο 50 έδρες στη Ν.Δ.! Αυτό δεν έχει ιδεολογικά κίνητρα. Γίνεται κάτω από το βάρος μια βαθύτερης συμφωνίας.

⚫ Γιατί όμως να το κάνουν αυτό; Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση ίσως;

Κατ’ αρχάς, για να ρίξουν τον Τσίπρα. Εχουν μεγάλη εχθρότητα για το πρόσωπό του. Εχουν κάνει συμμαχία που μπορεί να συναφθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά.

⚫ Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλός πρωθυπουργός;

Εχει κάνει λάθη. Δεν υιοθέτησε ατζέντα λύσεων που θα τον καθιέρωναν ως φιλολαϊκό ηγέτη και θα τον «αθώωναν» στις περικοπές. Δεν «άγγιξε» το Δημόσιο, τους αργόμισθους – όχι να τους κόψει τη δουλειά, αλλά να κάνει κάθαρση.

⚫ Αρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση…

Για να βγούμε από την κρίση, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Ενάμιση χρόνο δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Απλά, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι δεν μπορεί να «κοροϊδεύει» τους εταίρους.

⚫ Εκκρεμεί κάποιο ραντεβού σας με τον πρωθυπουργό στο σπίτι του στο Σούνιο;

Του τηλεφώνησα για τα γενέθλιά του. Με τον πρωθυπουργό συζητάμε και σκεφτόμαστε να κάνουμε έναν κύκλο επαφών, επ’ ουδενί όμως με αντικείμενο την κυβερνητική συνεργασία. Με αγαπά και δεν θέλει να με βάλει στην κυβέρνηση. Μπορεί στο μέλλον η Ενωση Κεντρώων να είναι πολύ πιο χρήσιμη… Υπάρχει μεταξύ μας μεγάλη φιλία που μπορεί να αποδώσει μετά τις εκλογές. Δεν το αποκλείω.

⚫ Και πώς να το εκλάβει κανείς; Τον συμβουλεύετε για το καλό του;

Συνομιλητή με θέλει. Κι εγώ θέλω να μιλάω με κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλων κομμάτων.

⚫ Ναι, αλλά δεν το κάνετε ούτε π.χ. με την κ. Γεννηματά ούτε με άλλους…

Αυτοί φρόντισαν να με διώξουν… Οταν συνομιλώ, θέλω να χαίρομαι που το κάνω. Να υπάρχει κάτι βαθύτερο. Ο Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα αριστερίστικο και το έχει φέρει προς το κέντρο. Μην έχετε αμφιβολίες… Είναι κοντά μας ιδεολογικά. Αλλά αν έμπαινα τώρα στην κυβέρνηση, θα ήταν ζημιά και για μένα. Ο κόσμος μού λέει να μην μπω.

⚫ Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν εναλλακτική λύση;

Τον κ. Μητσοτάκη τον έχουμε ζήσει ως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη διαθεσιμότητα. Εκεί έκανε ό,τι χειρότερο. Διέλυσε τις υπηρεσίες αντί για μεταρρυθμίσεις. Ηθελε να «πουλήσει» προφίλ μεταρρυθμιστή.

⚫ Μετεκλογικά, θα συνεργαζόσασταν με τη Ν.Δ.;

Η χώρα απαιτεί συνεργασίες. Εχουμε όμως κεντρικές διαφωνίες. Θα έπρεπε να δεχτεί τις θέσεις της Ενωσης Κεντρώων.

⚫ Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά δεν σας ενδιαφέρουν; Γιατί δεν παίρνετε μέρος;

Με αυτό που έκαναν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με την απλή αναλογική, δολοφόνησαν τη δημοκρατία και ταυτίστηκαν με τη Δεξιά. Πριν από αυτό, με είχαν καλέσει να συμμετέχω κι εγώ στις συζητήσεις τους. Αλλά τους απάντησα ότι τόσο χρόνια με λοιδορούσαν και δεν θα μπορούσα να το δικαιολογήσω στους ψηφοφόρους μου. Απεδείχθη, εντέλει, ότι τίποτα κοινό δεν έχω μαζί τους. Δεν θα καταφέρουν κάτι. Θα καταλήξουν στη Ν.Δ.

Πηγή:efsyn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα