Ν. Βούτσης: «Ταμείο» για την κυβέρνηση θα γίνει το 2019

ypourgos-esoterikon-nikos-boutsis«Το “ταμείο” θα γίνει το ’19 και όλα θα κριθούν μέσα στο “μεγάλο κάδρο” των εξελίξεων διεθνώς και ιδιαίτερα μέσα στην Ε.Ε.», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» και τονίζει ότι «η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται μια εύλογη πίστωση χρόνου ώστε η χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη των περιοριστικών πολιτικών λιτότητας».

Επίσης, ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι οι θεσμοί, «για δικούς τους λόγους», καθυστερούν ή και υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και τονίζει: «Είναι προφανές ότι πρέπει έγκαιρα να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, έτσι ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν και να υλοποιηθούν σαφώς μικρότερα πλεονάσματα από αυτά που έχουν επιβληθεί για το 2018 και ύστερα».

Αναφορικά με τις νέες τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Βούτσης σχολιάζει ότι «το μείζον γεγονός» είναι ότι έγινε η διαδικασία αδειοδότησης και ότι «πλέον υπάρχει ένα θετικό θεσμικό προηγούμενο και υπόδειγμα». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το κυριότερο είναι να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι «μέσα στο νέο ψηφιακό τοπίο των ιδιωτικών και συνδρομητικών τηλεοπτικών σταθμών, των περιφερειακών, των θεματικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στην εφημερίδα «Αγορά» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα:

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Καταπολεμάται η διαπλοκή, όταν το μοναδικό κριτήριο ήταν ποιος θα πληρώσει περισσότερα;

Το μείζον γεγονός είναι ότι έγινε η διαδικασία αδειοδότησης μετά από πολλά χρόνια και ότι πλέον υπάρχει ένα θετικό θεσμικό προηγούμενο και υπόδειγμα. Στον αντίποδα δηλαδή όλης της προηγούμενης περιόδου, κατά την οποία το Δημόσιο είχε πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων και επίσης συντηρούνταν ένα ιδιότυπο καθεστώς παρανομίας και «προσωρινών αδειών». Οι δημοπρασίες έχουν τους δικούς τους κανόνες. Κατά τα άλλα, είναι υπεύθυνη η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί-ρυθμιστικοί θεσμοί που έχουν την απόλυτη δικαιοδοσία για τον έλεγχο της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και της προέλευσης των κεφαλαίων των επενδυτών.

Νομίζω πως όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες και των διαδικασιών που εξελίσσονται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Επίσης ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για να αποδομηθεί το περίφημο «τρίγωνο της διαπλοκής» που λειτούργησε, προ κρίσης και μέσα στην κρίση, υπονομευτικά για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία.

Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί προφανώς να εκκαθαριστεί με μία κίνηση όπως αυτή της νόμιμης αδειοδότησης.

Η επόμενη μέρα, με σχεδόν 1.800 νέους ανέργους από τα κανάλια, που θα σημάνει ταυτόχρονα και “αιμορραγία” για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν σας προβληματίζει;

Απ: Πέραν των κυβερνητικών προσπαθειών που θα πρέπει να μελετηθούν, έτσι ώστε σε έναν κλάδο που έχει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανεργία να στηριχθούν άνεργοι και εργαζόμενοι, το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στο νέο ψηφιακό τοπίο των ιδιωτικών και συνδρομητικών τηλεοπτικών σταθμών, των περιφερειακών, των θεματικών και των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Τα νοικοκυριά στενάζουν από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των συντάξεων , ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι πολίτες έχουν κηρύξει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών. Μπορείτε να αντιστρέψετε το δυσμενές για εσάς κλίμα;

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται μια εύλογη πίστωση χρόνου ώστε η χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη των περιοριστικών πολιτικών λιτότητας και της διεθνούς επιτήρησης και ταυτόχρονα να αναταχθούν οι συσσωρευμένες δυσμενείς επιπτώσεις από την εφαρμογή επί 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Η σημερινή κυβέρνηση θέλει και μπορεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα.

Οι καθυστερήσεις σε σειρά νομοθετημάτων που αφορούν σε νόμιμες, προφανώς, μεθόδους σημαντικής αύξησης των εσόδων οφείλονται εν πολλοίς στη στάση των θεσμών. Δεν θέλω να πω περισσότερα γι’ αυτό το ζήτημα.

Όλες οι καταστροφολογικές και αρνητικές εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών έχουν πέσει στο κενό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, ως κορμός της κυβέρνησης και ως κόμμα, να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στο λαό και να αποκαταστήσει τις ρωγμές που υπάρχουν με την κοινωνία. Άλλωστε, εναλλακτική προγραμματική πρόταση δεν έχει κατατεθεί, πλην αυτής που ευαγγελίζεται «μείωση δημοσίων δαπανών», δηλαδή απολύσεις και οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Το «ταμείο» θα γίνει το ’19 και όλα θα κριθούν μέσα στο «μεγάλο κάδρο» των εξελίξεων διεθνώς και ιδιαίτερα μέσα στην ΕΕ.

Οι θεσμοί συνδέουν την υπόθεση του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες φαίνεται πως δεν προχωρούν με βήμα ταχύ. Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υπόθεση του χρέους συνδέεται αποκλειστικά, πέραν προσχηματικών αιτιάσεων, με την κεντρική διαμάχη που υπάρχει για το θέμα της λιτότητας και της στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους μέσα στην Ε.Ε. αλλά και ευρύτερα.

Η κυβέρνηση και η Ελλάδα ως χώρα συμμετέχει ενεργά και πρωταγωνιστικά με πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας. Είναι προφανές ότι πρέπει έγκαιρα να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, έτσι ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν και να υλοποιηθούν σαφώς μικρότερα πλεονάσματα από αυτά που έχουν επιβληθεί για το 2018 και ύστερα.

Οι αξιολογήσεις και τα προαπαιτούμενα προχωρούν, το ΕΣΠΑ υλοποιείται, ψηφίδες μπαίνουν καθημερινά στο «παράλληλο» κοινωνικό πρόγραμμα.

Ας μην αυτοενοχοποιούμαστε λοιπόν ως χώρα, ως λαός και ως πολιτικό σύστημα, εάν οι εταίροι-θεσμοί για δικούς τους λόγους καθυστερούν ή και υπονομεύουν την προσπάθειά μας.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε πριν λίγες ημέρες το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Μπορεί η Βουλή να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή;

Μόλις προχθές στείλαμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σχετικό αναλυτικό πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, μαζί και με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού το καλοκαίρι γι’ αυτό το ζήτημα.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει προς συζήτηση το πόρισμα και στην Ολομέλεια. Η διεκδίκηση με όλους τους τρόπους έχει ως προϋπόθεση τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει έτσι κι αλλιώς από πέρυσι για τη διεθνοποίηση και την επανεισαγωγή του θέματος στην ατζέντα των διεθνών επαφών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα