Ν. Βούτσης: Να ηττηθεί και να απομονωθεί η Ευρώπη των φραχτών και του αποκλεισμού

voutsis-1_1«Η Ευρώπη των φρακτών και του αποκλεισμού, το νέο φρούριο, που χτίζουν αντιλήψεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας είναι ταυτόχρονα μία Ευρώπη- παράγοντας για παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής, για διαρκή έλλειψη αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της. Μπορεί να εξελιχτεί γρήγορα σε μήτρα διαλυτικών και συγκρουσιακών ρήξεων μέσα στον πυρήνα της».Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα στην Φλώρινα για το προσφυγικό, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
«Αυτή η εξέλιξη πρέπει να ηττηθεί και να απομονωθεί, με συστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των αξιών του ανθρωπισμού και της ιστορικής ενόρασης, που μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις εκπροσωπούν», είπε ο κ. Βούτσης. Επισήμανε ότι «οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση μέσα στην Ευρώπη, κυρίως, αλλά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννάνε τις μαζικές προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, και για την διαχείριση των συνεπειών, δηλαδή, την πολιτική υποδοχής, φιλοξενίας, ασφάλειας και μερικής ενσωμάτωσής τους» και πρόσθεσε: «Η απόφαση για ανάληψη του μερίσματος ευθύνης ανά χώρα, όχι μόνο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και με αυστηρότητα, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί πιλοτική και ανοικτή για μεγάλη διερεύνηση και επέκτασή της».

Υπογράμμισε την ανάγκη ότι «οι χώρες του Νότου και της Βαλκανικής πρέπει να συγκροτήσουν μέτωπα και ευρείες συμπαρατάξεις, που θα επιβάλουν την πολιτική των ανοικτών νότιων και ανατολικών διαδρόμων, με ασφάλεια για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών» και πρόσθεσε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον και δεν αντιμετωπίζεται με εντελώς κοντόθωρες απόψεις που θέλουν να βάλουν φράχτες. «Είναι καιρός η Ευρώπη να αναλογιστεί και να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, με την ιστορία της, με τις αιτίες και τις συνέπειες αυτών των καταστάσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε πως από εκεί που πρέπει να ξεκινήσει κανείς είναι από την αντιμετώπιση των αιτίων.

«Είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρξει μια δυναμική προσπάθεια της Ευρώπης, ως πόλου παγκοσμίως και όχι αυτό που γίνεται μέχρι τώρα. Για την ειρήνη, για την ανάπτυξη και για τη στήριξη δημοκρατικών λύσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς, όμως, επιβολή δημοκρατίας, όπως επιχειρήθηκε σε κάποιες από αυτές τις χώρες και δημιούργησε αντίθετα αποτελέσματα», τόνισε και συνέχισε: «Να συνεννοηθούμε πάρα πολύ καθαρά: Πρέπει να μιλήσουμε για απορρόφηση και ενσωμάτωση μεγάλου μέρους των προσφυγικών ροών στη μεταβατική αυτή φάση, μέχρι να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν από τις χώρες τους. Πρέπει να αποφασίσει και σχεδιάσει η Ευρώπη αυτή την υπόθεση, αυτή τη νέα στρατηγική. Και θα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο των χωρών της Βαλκανικής και να μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια οι διάδρομοι. Και της Βαλκανικής και ο Βόρειος και από την Ιταλία». Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ενδεχομένως, τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο των προσφυγικών ροών θα επεκταθεί, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι «κυνισμός», αλλά αυτά είναι τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα