Ν. Βούτσης: Αυτονόητες οι αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής που δρομολογούνται

hwqqedbieh55263d7032bf4Ο Ν.Βούτσης μιλώντας «Στο Κόκκινο» εξήγησε ότι όσα θα αναφέρονται στον νέο κώδικα είναι κατά 90% αυτονόητα αλλά είναι καλό να είναι καταγεγραμμένα και αφορούν τη σχέση του βουλευτή με το ίδιο το λειτούργημα του για όσο το εξασκεί.

Για παράδειγμα για να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα ή υποψία δωροληψίας – δωροδοκίας τα δώρα που παίρνουν οι βουλευτές (εξαιτίας του λειτουργήματος τους σε επισκέψεις, επίσημες συναντήσεις κ.ο.κ.) εφόσον θα είναι μεγαλύτερης αξίας από 150 ευρώ θα καταγράφονται σε λίστα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων ώστε να υπάρχει υπό την εποπτεία της Βουλής.

Ο κώδικας θα ξεκαθαρίσει και τα της διαχείρισης των πληροφοριών που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν οι βουλευτές και πως αυτές τις χρησιμοποιούν προς συμφέρον των ιδίων ή τρίτων.

Αναφορικά με τα δικαιώματα που διατηρούν για πολλά χρόνια πρώην βουλευτές, πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής ο κ. Βούτσης ανέφερε «Έχουμε μπει σε διαδικασία συρρίκνωσης τέτοιων καταστάσεων». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Κ. Σημίτης παραχώρησε το μισό χώρο που χρησιμοποιούσε ως πρώην πρωθυπουργός και διαμορφώθηκε και ένα δεύτερο γραφείο εκεί. Εξήγησε ότι λίγοι μετακλητοί θα μείνουν στα γραφεία των πρώην και πως με τη συναίνεση όλων η φάση παύει να είναι ανεξέλεγκτη.

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Η Βουλή είπε έχει μεγάλη εμπειρία στις Κανονιστικές Διατάξεις και αυτό είναι καλό να είναι συμπυκνωμένο. Οι σχέσεις με τους φορείς στη διαβούλευση που γίνεται έχει δώσει πολύ μεγάλη εμπειρία. Γίνεται συνεχής ανανέωση της επαφής με την κοινωνία ενώ παράλληλα λειτουργεί και ένα γενναίο πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων και κτιριακών αλλαγών. Ο υπάρχων προϋπολογισμός φτάνει τα 132.000.000 ευρώ και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί το Κοινοβούλιο έχει δυνατότητες για χορηγίες και δράσεις.

Ο κ. Βούτσης τόνισε την υψηλή ανερχόμενη σχέση του Κοινοβουλίου και των διαδικασιών της – όπως και του Καναλιού της Βουλής – με τον λαό ενάντια στην ισοπέδωση και στην λογική του «όλοι ίδιοι είναι».

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε αυτή την περίοδο να τελειώσει η παρέμβαση των θεσμών καθώς «θα ήταν πολύ καλύτερα η Βουλή να νομοθετεί απερίσπαστη από το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα, πιέσεις αφόρητες για θεσμικά μέτρα γι’ αυτό και έχουμε καθυστέρηση στο νομοθετικό έργο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα