Ν. Βούτσης: Απολύτως εφικτός ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας

αρχείο λήψηςΗ συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής  στην εφημερίδα «Αγορά» και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Αλειφερόπουλο:

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα της Ν.Δ. για προσφυγή στις κάλπες και μίλησε για εξάντληση της τετραετίας. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι εφικτό με την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία;

Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία να εξαντλήσει την τετραετία. Βεβαίως, η ανάγκη να διαμορφώνονται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις μέσα στη Βουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα διακυβεύματα αυτής της περιόδου και πρέπει να εξυπηρετείται με τον πιο ενεργό τρόπο. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρη πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Αντίθετα, η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς αποτελεί μια προσχηματική προσπάθεια για να καλυφθούν οι συγκλίσεις μέχρι ταυτίσεως επί 20 χρόνια των σοσιαλιστών με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες δοξασίες. Βεβαίως, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή κατάσταση και την ανάγκη υπέρβασης της κρίσης.

Είναι υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης να εργαστεί με συνέπεια για να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης στον οποίο επανειλημμένα έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός και να ανοίξει ο δρόμος το συντομότατο δυνατόν, έτσι ώστε αφενός η χώρα να μπει σε πορεία ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης και η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της, αφετέρου να ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς να συνοδεύεται από άλλη μνημονιακή δέσμευση η πορεία των μεταρρυθμίσεων, με κομβικής σημασίας τη μεγαλύτερη δυνατή απομείωση του χρέους της χώρας.

Η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να γίνει όταν κλείσουν η αξιολόγηση και η ρύθμιση του χρέους, με την κυβέρνηση να έχει πολιτικό πλεονέκτημα;

Η προσφυγή σε εκλογές και η επιλογή για εκλογές δεν είναι ένα τακτικό παιχνίδι που θα πρέπει να επιλέγεται εν όψει μικροκομματικών υπολογισμών. Η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε εκλογές ακριβώς γιατί δεν μπόρεσε να πετύχει τη συνταγματική πρόνοια για συγκεκριμένη πλειοψηφία σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επίσης και η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην επιλογή των εκλογών γιατί έχασε τη δεδηλωμένη μέχρι και κάτω από το κατώτατο όριο των 120 στην παρελθούσα Βουλή.

Δεν περνάει σε καμία περίπτωση από το μυαλό μας να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα του παλιού πολιτικού συστήματος» ή εν όψει των δυσκολιών, όσο μεγάλες και αν είναι, να αποσυρθούμε από το πεδίο της διακυβέρνησης, στο οποίο ο λαός με επιμονή μάς έχει στηρίξει μέσα από διαδοχικές αναμετρήσεις.

Γιατί δεν αποδέχεται η κυβέρνηση τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls που προτείνει η Ν.Δ.; Έγιναν λάθη στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί εν προκειμένω όταν γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που πρότεινε η Ν.Δ. ως αντιστάθμισμα και ως προφανή πολιτική εξισορρόπηση με την πρόταση που κατετέθη για εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια οι προβληματικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε τράπεζες, media και κόμματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Η περίοδος δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη λαθολογίας και καταστροφολογίας, στην οποία σπρώχνουν συνειδητά ορισμένα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν να θίγονται άμεσα από την παρούσα διακυβέρνηση. Προφανώς υπήρξαν αδυναμίες και λάθη, στα οποία προεκλογικά αναφέρθηκαν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι συμβάλαμε ώστε να δημιουργηθεί ένας πολύ πιο θετικός συσχετισμός, ένα καλύτερο περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά και την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση με αφορμή τις προσφυγικές ροές, θέμα που δοκιμάζει στον πυρήνα του όλο το οικοδόμημα της Ε.Ε., την κλίμακα των αξιών και την εφαρμογή των αρχών αλληλεγγύης, χωρίς την οποία δεν υπάρχει Ε.Ε.

Ο φάκελος του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, που βρίσκεται στη Βουλή, περιέχει επαρκή στοιχεία ώστε να αξιώσουμε μεγαλύτερες αποζημιώσεις;

Σας παραπέμπω στα δημοσιευμένα πρακτικά της συγκεκριμένης συζήτησης που έγινε στη Βουλή, στην οποία φάνηκε πόσο διάτρητος και απολύτως αρνητικός υπήρξε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens. Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική.

Πιστεύω ότι η διαδικασία που θα επιλέξει η κυβέρνηση για την επανατοποθέτηση του ζητήματος και για την πιθανή επαναδιαπραγμάτευση θα φέρει επιπλέον στοιχεία που θα τεκμηριώνουν την πολλαπλή οικονομική και πολιτική ζημιά που έγινε μέσω της διαχρονικής διαπλοκής, στο κέντρο της οποίας βρισκόταν η Siemens μαζί με άλλες εταιρείες.

Η ανατριχιαστική παραδοχή για αρκετά εκατομμύρια ευρώ που έμπαιναν συστηματικά στα ταμεία των δύο κομμάτων του παραδοσιακού μεταπολιτευτικού δικομματισμού είναι ένα στίγμα, για το οποίο η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. έχει αρκετούς, πάντως περισσότερους από έναν, λόγους να τοποθετηθεί και να βοηθήσει ώστε να υπάρξει πραγματική και σε βάθος κάθαρση, ανεξαρτήτως των προσώπων και των δομών που ενδεχομένως θα θιγούν από αυτήν τη διαδικασία.

Πότε θα ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση; Θα προτείνετε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών;

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, διά των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, ότι θα ανοίξει έγκαιρα το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας, έτσι ώστε να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, θα γίνουν εντός της παρούσης συνόδου συγκεκριμένες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας και θα ληφθεί υπόψη η πρόσφατη εμπειρία λειτουργίας μιας πολυκομματικής πλέον Βουλής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα