Ν.Βούτσης: Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων

nikos-voutsis_2«Να μην ξεχνούμε ότι τα τραύματα της γερμανικής κατοχής δεν έχουν κλείσει ακόμη, καθώς παραμένει ανοιχτό, ως απαράγραπτο νομικά, ηθικά και πολιτικά, το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων προς τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 1940-1944: Η πόλη και οι άνθρωποί της.
Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση» και «Θεσσαλονίκη, Ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης», προσθέτοντας:

«Να μην ξεχνούμε ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα απέδωσε βαρύ φόρο αίματος για την απόφασή της, την απόφαση του ελληνικού λαού, να αντισταθεί με ενότητα και αλληλεγγύη, και να πολεμήσει τις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού. Ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για απώλεια 430.000 αμάχων, τα δύο τρίτα του εμπορικού στόλου καταβυθίστηκαν, το ένα τρίτο των δασών της χώρας κάηκε και χιλιάδες χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Για να μην αναφερθούμε στο αναγκαστικό δάνειο και στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών ή ακόμη στις αρπαγές των προϊόντων και στο πώς μια ολόκληρη γενιά υποτιμήθηκε, φτωχοποιήθηκε και οδηγήθηκε στον υποσιτισμό. Αυτή τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού λαού τιμούμε και αναδεικνύουμε σήμερα εκπληρώνοντας ένα χρέος μνήμης προς τις πόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, ιδιαίτερα προς τις μαρτυρικές πόλεις που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον φασισμό».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί μια σύγχρονη οπτική προσέγγιση της ιστορίας, ιδιαίτερα της πρόσφατης ιστορίας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της γερμανικής κατοχής, ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «Η Αθήνα ελεύθερη» ως «πρωτοβουλία ανασύστασης της συλλογικής μνήμης για ένα λαό, διότι αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία βρίσκεται σε αντίθεση με τη λήθη και τις ιδεολογίες του συρμού που οδηγούν στη λήθη, είναι αντίθετη με τη χειραγώγηση της σκέψης και των ιστορικών μηνυμάτων για τους νέους» και εξέφρασε την ελπίδα «να εμπνέονται και σήμερα οι συμπολίτες μας από τα μηνύματα της ενότητας, της αλληλεγγύης και του πνεύματος αντίστασης σε κάθε επιβουλή, από οπουδήποτε προερχόμενη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα