Ν.Βούτσης:Η κρίση στον Τύπο είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα»

Oλόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM»  και τους δημοσιογράφους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη:
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Καλώς ορίζουμε, τον κ. Ν. Βούτση, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Κύριε Βούτση, καλημέρα σας. Καλημέρα, τι κάνετε; Έχετε πολύ δουλειά τον τελευταίο καιρό;
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Σήμερα είναι και η προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό και ενδεχομένως να δοθεί η ευκαιρία να επεκταθεί και σε άλλα μείζονα θέματα διότι είναι προς συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, στο νέο χρόνο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι έτσι κι αλλιώς είναι πολλά θέματα σημαντικά και θα επεκταθεί σε κάθε περίπτωση. Κ. Βούτση, σας καλέσαμε για να μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το θέμα της κρίσης στον Τύπο. Το βλέπουμε όλον τον τελευταίο καιρό, το παρακολουθήσαμε και μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής στη εξεταστική επιτροπή, βλέποντας όλα τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, κι έτσι όπως έχει αλλάξει και το τοπίο με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, ποια είναι τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται και πόσο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η κρίση στον Τύπο δεν θα έχει συνέχεια, και δεν θα έχει συνέχεια ως προς τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό.
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ:  Η κρίση στον Τύπο είναι ένα μεγάλο καμπανάκι κι ένα μεγάλο πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα. Αυτή η κρίση εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και είναι συμπύκνωση τριών επιμέρους κρισιακών διεργασιών. Αφενός της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αφαιρεί διαφήμιση, αφαιρεί αναγνωστικό υλικό και τα λοιπά. Δεύτερον, της μεταβατικής φάσης η οποία γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Λόγω των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα λόγω του διαδικτύου και της ενημέρωσης που σε μεγάλο βαθμό περνά μέσα από τις ιστοσελίδες και τρίτον η απίστευτα κακή διαχείριση και η οικονομική διαπλοκή που οι εκδότες, οι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό σε πολλά έντυπα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν  θητεύσει. Και επ’ αυτού όπως σωστά είπατε ήταν αποκαλυπτικά όσα ήρθαν στην επιφάνεια, όσα ήρθαν στην επιφάνεια τονίζω, διότι ενδεχομένως η αλήθεια δεν πέρασε πλήρως μπροστά από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σ’ αυτήν τη συνεδρίαση. Ως αποτέλεσμα λοιπόν, ως συμπύκνωση αυτών των τριών καταστάσεων γνωρίζετε πολύ καλά ότι ιστορικά συγκροτήματα και στον Τύπο με χιλιάδες εργαζομένους, με διαδρομή και με αποτύπωμα καλό και κακό στην όλη διαδρομή του έθνους, της πατρίδας, αλλά ταυτόχρονα με μια συμβολή  σε αυτό που λέμε δημοκρατία, ανεξαρτησία, ελευθεροτυπία. Παρότι είναι προφανές ότι θα μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση, στελέχη ας πούμε σαν εμένα να έχουμε τις δικές μας εύλογες αιτιάσεις από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Αριστερά και η κυβέρνησή της. Παρ’  όλα αυτά υπήρξε και υπάρχει και είναι μια αναγκαιότητα να υπάρχουν οι εφημερίδες, ο Τύπος να λειτουργεί μέσα σε συνθήκες διαφάνειας, διαύγειας, ισηγορίας, ελευθεροτυπίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ:  Κύριε Βούτση να πάμε λίγο στις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Διαβάζω εδώ ενδεικτικά από τον Ελεύθερο Τύπο, είναι και σ’ άλλες εφημερίδες το θέμα: στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον του ΔΟΛ,  ο Πρόεδρος της Αυγής Βασίλης Μουλόπουλος αναλαμβάνει τον έλεγχο του ομίλου και τις συνεννοήσεις για επενδυτή. Επίσης και στο Twitter διαβάζω σχόλια από πολιτικούς παράγοντες, βλέπω ας πούμε σχόλια του Άδωνη Γεωργιάδη, το πρωί από τη ΝΔ και όχι μόνο, να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει χέρι, ότι η κυβέρνηση βάζει χέρι σε εκδοτικά συγκροτήματα. Τι απάντηση δίνετε εσείς σε αυτό;
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι μία αξιοσημείωτη εξέλιξη , διεργασία που ενδεχομένως να βοηθήσει έτσι ώστε να ανοίξει ένας δρόμος, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις ως προς την κατεύθυνση που είπαμε προηγουμένως δηλαδή να μείνουν ζωντανοί οι τίτλοι με το περιεχόμενο και τους εργαζόμενούς τους σε όλο το φάσμα του Τύπου, δεν μιλάω ιδιαίτερα για τον ΔΟΛ. Αυτό το οποίο έγινε εχθές με την ανάθεση μίας ευθύνης σε ένα κεντρικό, επιτελικό για δεκαετίες στέλεχος του ΔΟΛ, του κυρίου Μουλόπουλου, εκεί θα έπρεπε να μείνουν όλοι αυτοί και εμείς που παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στον Τύπο. Αλλιώς επιτρέψτε μου να πω, πως η υποκρισία είναι χωρίς όρια, διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μέσα από τον Τύπο, τα τελευταία χρόνια, εγώ θυμάμαι τον συνάδερφο κύριο Ψυχάρη, το γιο του κ. Σταύρου Ψυχάρη, θυμάμαι Υπουργό τον οποίο αν δεν κάνω λάθος είχα διαδεχθεί κιόλας ή τον κύριο Ντινόπουλο , τον κύριο Μιχελάκη στο Υπουργείο Εσωτερικών, θυμάμαι τον κύριο Καψή που είχε συνδέσει το όνομά του και με τη φάση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Ήταν πολιτικά στελέχη των κομμάτων και που ταυτόχρονα ή λίγο πριν ή μετά είχαν κεντρικές θέσεις σε συγκροτήματα για τα οποία μιλάμε. Με αυτήν την έννοια κυριολεκτικά δεν χρειάζονται επιχειρήματα, τεκμηρίωση και μία άγονη αντιπαράθεση σαν αυτή που φαίνεται ότι πάει να ανοίξει από αυτά τα άσκεφτα τούιτς, τις άσκεφτες νύξεις που γίνονται από παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οποία δημιουργούν κλίμα όμως…
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Δημιουργούν κλίμα σε μία φάση πάρα πολύ δύσκολη. Είχαν έρθει εχθές οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, η ΕΣΗΕΑ, Διευθυντικά στελέχη. Τους είπαμε τις απόψεις μας, στον Πρόεδρο της Βουλής είχαν έρθει. Καταθέσαν την αγωνία τους, κατέθεσα κι εγώ την αγωνία μου συνολικά για τον Τύπο και για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και για τις ευθύνες που υπάρχουν και άρα την εργώδη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές στο πλαίσιο του νόμου και με διαφάνεια. Να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα. Έρχονται λοιπόν αυτές οι ανακοινώσεις, οι οποίες ρίχνουν τη μπάλα όχι απλά στην εξέδρα αλλά τη σκάνε τη μπάλα του όποιου επιχειρηματικού ή εκδοτικού παιχνιδιού γίνεται. Δεν είναι σωστό για κρίσιμα θέματα που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι θέματα που άπτονται της Δημοκρατίας και της ουσίας της, να φερόμαστε με τόση ανευθυνότητα. Εγώ μόνο αυτό έχω να πω, χωρίς να σηκώνω περαιτέρω τους τόνους.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα