Ν.Βαλαβάνη:«Εγώ δεν πάσχω από σύνδρομο ιδεολογικής καθαρότητας»

Σε συνέντευξή της στο «Τhe PressProject», η Νάντια Βαλαβάνη  μίλησε για την απόφασή της να προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξηγώντας πως ήταν διατεθειμένη και για συμβιβασμούς, «αλλά μέχρι ενός σημείου».

VALAVAΣχολιάζοντας το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ,η Νάντια Βαλαβάνη υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε κατέρρευσε πολιτικά. Θα ξαναφτιαχτεί αλλά θα είναι πλέον ένα διαφορετικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι μοναδικό, αλλά αυτή τη στιγμή στηρίζει μνημόνια και καθορίζεται από την πολιτική που υπηρετεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε από τη στιγμή που έφερε το μνημόνιο».

Η κ. Βαλαβάνη τόνισε ότι «στις 12 – 13 Ιουλίου πουλήθηκε η υπόθεση. Στις Βρυξέλλες (Σύνοδος Κορυφής) ήταν σφαγείο και η ελληνική αντιπροσωπεία αφέθηκε να σφαγιαστεί. Αυτό που έγραψα στο γράμμα της παραίτησης μου ήταν ότι δεν είναι ντροπή να κάνεις συνθηκολόγηση, αλλά με τον όρο να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου για να μπορέσεις στη συνέχεια να ανακάμψεις.

Έχουμε όλοι μια πολιτική εμπειρία από τα μνημόνια, μπορούμε να καταλάβουμε ότι μπορούσε να υπάρξει σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια σε 2-3 χρόνια. Όμως αυτή η συμφωνία δεν οδηγεί σε αυτό.

Εγώ δεν πάσχω από σύνδρομο ιδεολογικής καθαρότητας, καταλαβαίνω ότι έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί, αλλά να υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Οποιοδήποτε συμβιβασμό, που μπορούσε να είναι έντιμος θα τον δεχόμουν, φτάνει να είχε κατεύθυνση απεμπλοκής από τη μνημονιακή κατεύθυνση. Για μένα ήταν εξίσου καθαρό πως ούτε η σοκαριστική συμφωνία Γιουνκερ, ούτε η πρόταση που πήρε η κυβέρνηση μπορούσε να εφαρμοστεί. Οι 46 σελίδες θα ήταν το ακρότατο όριο που θα μπορούσα να ψηφίσω αν δεν υπήρχε άλλη λύση».

Επίσης, η κ.Βαλαβάνη εξέφρασε την άποψή της ότι δεν θα υπήρχε φωνή στη Βουλή ενάντια στη λιτότητα χωρίς τη ΛΑΕ,τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για το μέλλον της χώρας, προσθέτοντας πως «μπορούμε να δούμε τι υπάρχει και έξω από την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ,η Νάντια Βαλαβάνη, ανέφερε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μία ιστορία χωρίς διέξοδο και όπως τόνισε, η κοινωνία είναι πια εξαντλημένη.

«Θεωρώ ότι μετά από ένα όχι και με κλειστές τράπεζες δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.
Ήμουν διατεθειμένη να στηρίξω συμβιβασμούς αλλά με κάποια όρια», είπε,εξηγώντας πως θα έλεγε «ναι» σε έναν συμβιβασμό, αλλά με σχέδιο απεμπλοκής από το μνημονιακό καθεστώς.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο TPP:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα