Νότια Αφρική:Ομόφωνη καταδίκη του προέδρου Ζούμα από το Ανώτατο Δικαστήριο

hqdefault

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Νότια Αφρική ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προβεί στα περαιτέρω αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα από την εξουσία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι ο Ζούμα “δεν στήριξε ούτε υπερασπίσθηκε ούτε σεβάσθηκε” το Σύνταγμα της χώρας, όταν αγνόησε την εντολή εισαγγελέα κατά της διαφθοράς να επιστρέψει μέρος από τα 16 εκ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την αναβάθμιση της ιδιωτικής κατοικίας του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τα στελέχη του κυβερνόντος κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την παραπομπή του προέδρου στη δικαιοσύνη, ωστόσο, μοιάζει μάλλον απίθανο να έχουν αποτέλεσμα, καθώς η ισχυρή πλειοψηφία που διατηρεί το ANC στο Κοινοβούλιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καλύψει πολιτικά τον Ζούμα.

“Δεν μπορεί ο Τζέικομπ Ζούμα και το Σύνταγμα να συνυπάρχουν στο κοινοβούλιο”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Συμμαχία (DA) Μούζι Μαϊμάνε, με το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Λαϊκή Οργάνωση Αζανία (AZAPO), να προσχωρεί στη θέση της DA

Ο Ζούμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά, αθέμιτη χρήση επιρροής, ακόμη και κατηγορίες για βιασμό από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2009. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει αθώος.

Σημειώνεται πως ο αρχιδικαστής Μογκόενγκ Μογκόενγκ έδωσε προθεσμία, στον Ζούμα, 105 ημερών για να επιστρέψει το “εύλογο κόστος” των αναβαθμίσεων που δεν συνδέονται με την ασφάλεια στην κατοικία του στην Νκάντλα του Κουαζούλου-Νατάλ.

Ο εισαγγελέας Τούλι Μαντονσέλα, ο οποίος έχει συνταγματική εντολή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε πως οι αρχικές εκτιμήσεις υπολογίζουν το κόστος σε 680.000 δολάρια.

 

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα θα απευθύνει διάγγελμα στις 20:00 ώρα Ελλάδας, μία ημέρα μετά την ομόφωνη καταδίκη του για διαφθορά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ανακοίνωσε η προεδρία.

Η εκπρόσωπος του προέδρου Μπονγκάνι Ματζόλα επιβεβαίωσε την ανακοίνωση, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει αν ο κ. Ζούμα θα ανακοινώσει την παραίτηση του από τον προεδρικό θώκο.

Λίγο νωρίτερα, το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ανακοίνωσε ότι στελέχη του θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 21:00 ώρα Ελλάδας για να κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η ανώτατη ηγεσία του κόμματος, σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα