Ντομπρόβσκις: Η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

ntobrov1-thumb-large«Η ισχυρή προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Και αυτό επέλεξε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για τα θέματα οικονομίας στην Ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήταν εναντίον αυτής της συνταγής, θεωρώντας ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει, επίσης, ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα είναι ολοκληρωμένα έως τις 24 Μαΐου και διευκρινίζει ότι για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα χρειαστεί προηγουμένως ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνει ωστόσο, και πάλι ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε.

Στέλνοντας δε, ένα μήνυμα στην Αθήνα, σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει:

«Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο ώστε να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα