Νιγηρία: Διπλή επίθεση από μαθήτριες-καμικάζι της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε μια διπλή επίθεση που διέπραξαν δύο έφηβες βομβίστριες-καμικάζι σε αγορά του Μανταγκάλι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, το πρωί της Παρασκευής.

«Τουλάχιστον τριάντα πρόσωπα σκοτώθηκαν στις εκρήξεις που προκάλεσαν δύο γυναίκες καμικάζι σε μια αγορά», η οποία είναι εξαιρετικά πολυσύχναστη, στην πόλη της Πολιτείας Ανταμάουα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο ταγματάρχης Μπαντάρε Ακιντόγε. «Πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος, δίνοντας αργότερα έναν απολογισμό τουλάχιστον 57 τραυματιών.

«Οι δύο καμικάζι υποδύονταν τις πελάτισσες όταν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί, η μία σε ένα τμήμα της αγοράς όπου πωλούνται τρόφιμα, η άλλη κοντά σε πάγκους με φορέματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του δήμου του Μανταγκάλι, ο Γιούσεφ Μουχάμαντ. Έκανε κι αυτός λόγο για μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, αλλά ο τρόπος δράσης με τον οποίο διαπράχθηκε η επίθεση παραπέμπει ξεκάθαρα στη νιγηριανή τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία συχνά στέλνει γυναίκες και κορίτσια να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον άμαχων.

«Οι εκρήξεις έγιναν διαδοχικά περί τις 09:30», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πωλητής, ο Χαμπού Άχμαντ. «Υπήρχαν πτώματα και τραυματισμένοι άνθρωποι παντού, ήταν λουτρό αίματος», πρόσθεσε συγκλονισμένος ο αυτόπτης μάρτυρας σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η πόλη Μανταγκάλι, στα όρια του δρυμού Σαμπίσα, που παραμένει ως και σήμερα φέουδο της Μπόκο Χαράμ, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Η πόλη ανακαταλήφθηκε από τον νιγηριανό στρατό μόλις τον Αύγουστο του 2014.

Η νέα επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα, στη Σύνοδο του Ντακάρ για την Ασφάλεια, δήλωσε περήφανα πως η κατάσταση έχει τεθεί «υπό τον έλεγχο» των αρχών, καθώς ο στρατός «έχει πλέον μπει στο δάσος της Σαμπίσας και σε ό,τι αφορά την παρουσία της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, θεωρώ ότι έχουμε “τελειώσει”».

Η Μπόκο Χαράμ—μια σαλαφιστική σέκτα η οποία μεταμορφώθηκε σε ένοπλο τζιχαντιστικό κίνημα μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Μοχάμεντ Γιούσουφ—συνεχίζει μια εξέγερση η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2009.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα