Μ. Σουλτς: “Να βοηθήσει και η Τουρκία στο προσφυγικό”

European Parliament President Martin Schultz gestures while speaking during a media conference at an EU summit in Brussels on Thursday, June 27, 2013. European Union leaders meet in Brussels ostensibly to agree on ways to find more jobs for the young, who've been disproportionately punished by years of crisis and recession. (AP Photo/Michel Euler)

Κάλεσε την Τουρκία να βοηθήσει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα από τη μεγάλη εισροή προσφύγων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι τοπικές αρχές στην Ελλάδα.

«Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία και να την βοηθήσουμε οικονομικά. Γι’ αυτό τον λόγο την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» επισήμανε ο κ. Σουλτς.

«Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στις γειτονικές χώρες της Συρίας, θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσθέτοντας πως «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κύμα μετανάστευσης μόνο όταν όλοι στην ΕΕ συνεργαστούν και δεν αποποιηθεί κανείς τις ευθύνες του».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε πως ήταν σωστές οι αντιδράσεις του Βερολίνου και σημείωσε πως «τα κρατίδια και οι κοινότητες χρειάζονται άμεσα χρήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βάλει γρήγορα χρήματα στο τραπέζι, υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο».

Αναφορικά για τον φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία για να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός της των προσφύγων και των μεταναστών, ο κ. Σουλτς επέκρινε αυτήν την ενέργεια επισημαίνοντας πως έτσι «δεν λύνει κανένα πρόβλημα υψώνοντας φράχτες και απωθώντας τους πρόσφυγες με δακρυγόνα και γκλομπ. Λύση δεν είναι επίσης να μετατοπίζεται το πρόβλημα σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα