Μπαγκλαντές:Μακελειό από τον ISIS με 26 νεκρούς-Ιταλοί στα θύματα

epa05402247 Bangladeshi security forces stand guard as they seal off the streets close to a Spanish resturant, following a hostage taking, in Dhaka, Bangladesh, late 01 July 2016. Two police officials have been killed during the encounter while some gunmen reportedly took several people hostage, including some foreigners, inside a Spanish resturant. The law inforcement officials try to negotiate with the gunmen while the US-based SITE Intelligence Group quoted the Amaq News Agency as saying that fighters of the terrorist organisation 'Islamic State' (IS) carried out the attack. EPA/STRINGER

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους οι έξι τρομοκράτες. Ολα τα θύματα, ανάμεσά τους Ιταλοί σύμφωνα με το ιταλικό ΥΠΕΞ, έφεραν τραύματα από αιχμηρά όπλα. 13 άνθρωποι διασώθηκαν ανάμεσά τους ένας Ιάπωνας και δύο άτομα από τη Σρι Λάνκα. Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από 12 ώρες ομηρίας των αλλοδαπών από ενόπλους που εισέβαλαν στο εστιατόριο το βράδυ της Παρασκευής.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον δύο αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των ξένων.  Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη και μάλιστα μέσω του Amaq δημοσιοποίησε φωτογραφίες από το εσωτερικό του καφέ που δείχνουν τα θύματα. Δεν έχει βεβαιωθεί εάν οι εικόνες αυτές είναι αυθεντικές.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, οι ένοπλοι είχαν ζητήσει την απελευθέρωση ενός ηγέτη της εκτός νόμου μαχητικής οργάνωσης Τζαμάατ-ουλ-Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές (JMB), ο οποίος είχε συλληφθεί πρόσφατα.

Οπως μετέδωσε η Ιταλική δημόσια τηλεόραση, ανάμεσα στους ομήρους ήταν τουλάχιστον επτά ιταλοί υπήκοοι. Η RAI μετέδωσε πως ο ιταλός πρεσβευτής στη Ντάκα, Μάριο Πάλμα, ανέφερε ότι οι επτά ιταλοί όμηροι είναι επιχειρηματίες.

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα δήλωσε πως έξι ένοπλοι σκοτώθηκαν επίσης και ένας συνελήφθη ζωντανός κατά την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε τα χαράματα στο εστιατόριο από κομάντος του Μπανγκαλντές. Η πρωθυπουργός τόνισε πως είναι αποφασισμένη να ξεριζώσει την τρομοκρατία. “Είναι μια απαίσια ενέργεια. Τι είδους μουσουλμάνοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία”, δήλωσε. “Ο λαός πρέπει να αντισταθεί σ’ αυτούς τους τρομοκράτες. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να ξεριζώσει την τρομοκρατία στο Μπανγκλαντές”.

Το γειτονικό Πακιστάν καταδίκασε επίσης σήμερα την “παράλογη τρομοκρατική επίθεση” στην Ντάκα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του και απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στον λαό και την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 8 ή 9 ένοπλοι ηλικίας από 20 έως 30 ετών εισέβαλαν στο εστιατόριο σε μια στιγμή που ήταν γεμάτο με αλλοδαπούς ρίχνοντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας αδιακρίτως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dhaka Tribune, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες και ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 15.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ντάκα ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι υπάρχουν «πληροφορίες για πυροβολισμούς και μια κατάσταση ομηρίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση ποιοί εμπλέκονται στην ομηρεία, ή ποιό είναι το κίνητρό τους. Τονίζεται ωστόσο ότι όλοι οι αμερικανοί που εργάζονται για την αμερικανική αποστολή στη χώρα είναι ασφαλείς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα