Πρόσβαση των προσφύγων σε υγεία, παιδεία και εργασία

epa04457284 A Syrian refugee man prepares tea for breakfast in a refugee camp in the Suruc district, Sanliurfa, Turkey, 22 October 2014. The Pentagon said it was possible that weapons delivered by the US military and meant for Kurdish fighters in Kobane, a Syrian Kurdish city near the Turkish border, may have inadvertently fallen into the hands of Islamic State (IS) militants.  EPA/SEDAT SUNA

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα να έχουν δικαίωμα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,συμμετείχαν ακόμα η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών που ζητούν άσυλο διεθνούς προστασίας στη χώρα μας ανέρχεται στους 27.592. Απ’ αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% γυναίκες,υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς, ενώ σχεδόν στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω.

Επίσης, σημείωσε ότι η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας μετατίθεται έως τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι 75% των καταγραφέντων έχει χαρακτηριστικά προσφυγικού πληθυσμού και προέρχεται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

 Δικαίωμα στην υγεία, παιδεία, εργασία

Με την κάρτα που θα λάβουν οι καταγεγραμμένοι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και με κάποιες φόρμουλες που επεξεργάζεται το υπουργείο θα τους δοθεί και άδεια εργασίας, γιατί με την υπάρχουσα νομοθεσία το δικαίωμα στη δουλειά δεν καλύπτεται, υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

Η διαδικασία προκαταγραφής χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εργάστηκαν 260 άτομα και για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν συνεργάστηκε η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της μετεγκατάστασης, εξαιτίας της άρνησης κάποιων κρατών, και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν από κοινού με του υπουργούς Εξωτερικών και προστασίας του Πολίτη με επισκέψεις σε άλλα κράτη στο άμεσο μέλλον, για την αντιμετώπιση του θέματος και, μεταξύ άλλων, την πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επιστροφών.

Επιπλέον, προανήγγειλε το κλείσιμο κάποιων δομών φιλοξενίας ή σε άλλους τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές, λόγω της σταδιακής εγκατάστασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την ‘Ύπατη Αρμοστεία.

Συγκεκριμένα τους επόμενους δυο μήνες και οι υπόλοιποι, από τους 11.000 που είναι ο στόχος, θα έχουν μεταφερθεί στις παραπάνω δομές, γεγονός που σημαίνει έντεκα με δεκαπέντε λιγότερα καμπ, τόνισε ο κ. Μουζάλας. Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως θα υπάρχουν αλλαγές και βελτιώσεις στους χώρους διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς, όπως παραδέχτηκε, «κάποιες δομές είναι κάκιστες, και θα δουλέψουμε για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες».

Από την πλευρά του ο κ. Λεκλέρκ χαρακτήρισε ταχύτατη τη διαδικασία και επισήμανε πως, με βάση την εμπειρία του σε παρόμοιες διαδικασίες σε άλλα μέρη του πλανήτη, αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ».

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα